Sünoptik Kairo Kiitsak: erilist soojust enne juunit oodata pole, hoidke vihmavari läheduses

uudised.ee

Alles hiljuti vaimustas Eestit tõeline soojalaine ja temperatuurid küündisid kohati üle lausa 25 kraadi. Tänaseks aga on naasnud jahedad ja vihmased ilmad ning sünoptik Kairo Kiitsaku sõnul jääb see nii veel mõneks ajaks. 

"Maikuu lõpp hiilib vaikselt lähemale. Enam kui 20-kraadise soojusega on nüüd mõneks ajaks kõik. Suviselt soe õhumass hakkab Eesti idapiirilt Venemaa sügavustesse taanduma ning selle lahkumist saadavad pidulikult äikesevihmad," selgitab ta. "Kes soovib veel sellest osa saada, peaks autole kiiresti hääled sisse panama ja võtma kursi Ida-Virumaa poole, sest seal on täna sooja kuni 20 kraadi ja paiguti üle sellegi, kuid päeva teises pooles suureneb äikesevihma võimalus – äikesed saabuvad kaguvoolus Venemaalt."

Kairo viitab, et kehtib ütlus: iga hea asi saab kord otsa! Sedapuhku on nii ka soojaga.

"20. maist alates kujundavad meie ilma enamasti madalrõhkkonnad, mis toovad niiskust juurde ning hoiavad sajutõenäosust pidevalt kõrgena. Üksikutel päevadel võib lisaks hoovihmadele esineda kohati ka äikest. Temperatuuri poolest tuleb kuu lõpp pigem jahedavõitu," jätkab Kiitsak. "Üldine temperatuurifoon saab olema viimase pooleteise nädala taguse ajaga oluliselt tagasihoidlikum. Päevased temperatuurimaksimumid jäävad enamasti 10 kuni 17 kraadi piiresse, vaid mõnel üksikul päeval pole välistatud veidi kõrgemad temperatuurinäidud."

Kiitsaku sõnutsi praeguste prognooside kohaselt erilist soojust enne juunit oodata pole. "Kuu alguses märkisin ka, et maikuu tõenäoliselt soojaga eriti ei kilka ja lootust on vaid ajutisele suuremale soojalainele. Pikemad mudelarvutused näitavad, et juuni algus võib tulla temperatuuri osas normilähedane või normist veidi jahedam," lausub ta ja soovitab vihmavarju ja kummikuid käe-jala juures hoida.

Kommentaarid puuduvad