Koolitants 2021 läheb tuurile

uudised.ee

Laste ja noorte tantsuloomingu Festival Koolitants 2021 kutsub virtuaalsetel tantsupäevadel osalenud tantsud esinema kontserttuurile. 

Juuli alguses tavapäraste maakondlike tantsupäevade asemel toimunud virtuaalsetel tantsupäevadel jõudsid vaatajate ette tantsukoolide ja -stuudiote endi üles filmitud tantsud, mis nüüd kontserttuurile lähevad. Kontserttuuri päevajuht on Inger ning selle lavastavad Koolitants 2021 kunstilised juhid Linnar Looris (Eesti Rahvusballett) ja Kadi Aare. 

Kõik virtuaalsetel tantsupäevadel osalenud tantsud on oodatud esinema oma piirkonnas ning kunstiliste juhtide poolt valitud festivaliaasta parimatele stiili- ja žanrinäidetele avaneb see võimalus mitmes erinevas linnas. “Kui tavapäraselt oleme harjunud sellega, et valitakse välja edasipääsejad, siis sel katkestustega toimunud ja ebatavalisel aastal, mil lavale oleme niigi vähe saanud, tõstame erilised tantsud esile hoopis seeläbi, et kutsume nad esinema mitmesse linna,” ütleb festivali peakorraldaja Raido Bergstein. “Väljakukkujaid ei ole ning kunstiliste juhtide poolt esile toodud niinimetatud signatuurtantsud jõuavad publiku ette kontserttuuri linnades Tallinnas, Pärnus, Valgas, Viljandis kui ka Paides, pakkudes noortele tantsijatele tõelist tuurielamust.” Erikülalistena esineb kontserttuuril valik 2020. aasta lõppkontserdile valitud tantsudest. “Eestis luuakse noortele tantsijatele palju sellist tantsuloomingut, mille kunstiline väärtus ületab ühe hooaja piirid ning kuna eelmisel aastal lõppkontserti ei toimunud, saame neid suurepäraseid tantse nüüd veelkord näha,“ ütleb Bergstein. 

Virtuaalsed tantsupäevad on vaadatavad Koolitantsu YouTube´i kanalil SIIN!

Koolitants 2021 kunstilised juhid Linnar Looris (Eesti Rahvusballeti kunstiline juht) ja Kadi Aare valisid festivali-aasta signatuurtantsudeks järgmised tantsud: KOIT Tantsukool “Vabandust” (autor Kristin Tagam), Stuudio Joy & Läänemere Gümnaasium “Matrix” (autor Aleksandr Makarov), Tantsustuudio Dance Dream “Skorpionid” (autor Rita Muttel), Error Tantsukool “Paaria” (autor Kätlin Kim), VK Janika Tantsuline Eliit “Tehnika(p)ime” (autorid Elina Gorelašvili, Karin Toom, Reimo Kivine), Tantsuteater Polly “Naerata maailmale” (autor Polina Žukova), Tantsuansambel Neposedõ “Kontsakesed” (autor Liina Baranova), Carolina Tantsustuudio “…jätab jälje” (autorid Aleksandra Kantola, Merle Kaare) ja Tallinna Huvikeskus “Kullo” Tantsuansambel Sõleke “Vaatad, aga ei näe” (autor Ingrid Elsa Mugu).   

“Igas signatuurtantsus on see eriline miski, mis haarab vaataja endaga kaasa koos oma terviklike nüansside, põneva visuaalsuse ning esitajate mõjuva kohaloluga,” ütleb esile toodud tantsude kohta kunstilise meeskonna liige Kadi Aare. “Vaatamata raskele aastale oli tantse, mis paistsid eriliselt silma stiilipuhta esituse, hea energia ja kvaliteediga,” lisab Linnar Looris. “Valituks osutunud tantsudes paistis silma nii omanäolisus, koordineeritud keha valdamine, kvaliteetne tantsu elementide sooritamine, hea muusika ning grupi tunnetus kui ka professionaalne juhendamine.” Mõlemad kiidavad kõiki Koolitantsul sel aastal osalenud tantsijaid ja nende õpetajaid: “Te olete kõik vaprad ja tublid ning tunnustust väärt!”

Traditsiooniliselt annab Koolitantsul oma tunnustuse tantsudele ka Eesti Noorte Tantsu Ühenduse noortest tantsijatest koosnev žürii. Noortežürii tõi eripreemiatega esile järgmised tantsud: Varjud “SHH!” (ägeda energia ja peenetundelisuse eest), Tantsuteater Polly “Elu Texases” (eripärase stilistika eest), Tallinna Huvikeskus “Kullo” Tantsuansambel Sõleke “Vaatad, aga ei näe” (unikaalsuse ja erilise emotsiooni eest), Tantsukool Cestants “Kummituste spordipäev” (eakohase tantsu tunnetuse eest), SaareSära Tantsukool “Ükssarvikute vihmatants” (siira ja mõjusa esituse eest), VK Janika Tantsuline Eliit “Tehnika(p)ime” (eripärase ja tervliku lahenduse ning aktuaalse temaatika kajastamise eest),  Võru Tantsukeskus “Playstation 5” (põnevalt edastatud ja jutustatud lugu), FACE Moe- ja Tantsukool “Ott tahab tuppa tulla!” (nutika ja unikaalse lahenduse eest). Žüriis osalenud noored tantsijad läbisid eelnevalt tantsuanalüüsi koolituse ning nende arutelu eripreemia saanud tantsude kohta on vaadatav-kuulatav Koolitantsu Youtube´i kanalil. 

Publikul on 12.juulist kuni 10.augustini võimalik uudised.ee lehel valida kunstilise meeskonna esitatud tantsudest oma lemmikud, mis jõuavad 28.augustil Pärnus toimuvasse rahva lemmiku otsesaatesse TV6s. 

Koolitantsu Youtube´is on vaadatav-kuulatav ka Linnar Loorise, Maarja Pruuli, Kärt Tõnissoni ja Greetel Joanna Võrgu osalusel ning Helena Piheli eestvedamisel toimunud vestlusring “KooliTANTS: vaadates, mõeldes, rääkides”, mille käigus arutlesid tantsuõpetajad tantsukunsti ja -õppe vaheliste seoste üle. 

Kommentaarid puuduvad