Kohus võttis joobes veokijuhi kaheks kuuks vahi alla

BNS

Nädala algul pidasid politseinikud Tartumaal kinni joobes veokijuhi, kes ohtliku sõidustiiliga kaasliikleja tähelepanu oli pälvinud - neljapäevak vahistas kohus Lõuna ringkonnaprokuratuuri taotlusel veokit kriminaalses joobes juhtinud mehe esialgu kuni kaheks kuuks.

Teisipäeva hommikul teatas valvas liikleja häirekeskusele Tartu - Viljandi - Kilingi-Nõmme maanteel korduvalt teepervele kaldunud ning teepiirdeid ja helkuriposte ramminud ohtlikust veokist. Teatele reageerinud politseipatrull tabas Tartu suunas liikunud koormaga kalluri Elva vallas Tännasilma külas. Ohtlik autorong peeti kinni ning politseinikud tuvastasid, et veoki roolis olnud 61-aastane mees oli joobes. Ta kõrvaldati juhtimiselt, peeti kuriteos kahtlustatavana kinni ja toimetati esmalt arestimajja peatäit välja magama. 

Järgmisel hommikul viidi mees kohtusaali oma teo eest vastust andma, kus mehe selgitused ära kuulanud Tartu maakohus võttis mehe uurimise ajaks vahi alla. 

Tartu politseijaoskonna juhtivuurija Anita Peiponeni sõnul tunnistas mees, et oli eelneval õhtul joonud ühes sõpradega paraja koguse kanget alkoholi ning mõne tunni maganuna arvas end kaine olevat. „Paraku vedas mehe kõhutunne ja terviseseisund teda alt ning ta istus raske masina rooli joobnuna. Selline otsus on raskeveokit juhtima asuva inimese poolt võrdväärne tahtlikult sooritatud kuriteoga ja sellele ei ole mingisugust õigustust,“ tõdes Peiponen. 

Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri Evelin Merilaine sõnul on veokijuhti joobes juhtimise eest varem korduvalt kriminaalkorras karistatud. „Uue kuriteo pani ta toime katseajal. Teda on püütud mõjutada edaspidi seaduskuulekalt käituma nii läbi kriminaalhoolduse kui üldkasuliku töö tegemise ning talle on määratud lisakohustustena sotsiaalprogramme ja alkoholi ning narkootikumide tarvitamise keeldu. Seega ei ole varasemad mõjutusvahendid olnud piisavad ja vabadusse jäädes võib kahtlustatav jätkata kuritegude toimepanemist,“ ütles Merilaine. 

Politseikapteni sõnul on puhas õnn, et Viljandimaalt Ida-Virumaa suunas liikunud raskes joobes mees teel vingerdades vaid teepiirdeid ja poste rammis ning ühtki inimelu kaasa ei viinud. „Õnn on seegi, et veoki taga juhtus sõitma tähelepanelik inimene, kes liigseid riske võtnut ja ühiskonnas kokkulepitud liiklusreeglite vastu eksinut märkas,“ märkis Peiponen.

Ohutu liiklus on absoluutselt kõigi mure ning politsei tänab omalt poolt kõiki neid valvsaid inimesi, kes aitavad liiklusest joobes juhte kõrvaldada. Lõuna-Eestis on tänavu tähelepanelike kaasliiklejate abil liiklusest kõrvaldatud 244 joobes juhti. 

Korduva joobes juhtimise eest võib kohus karistuseks mõista kuni nelja-aastase vangistuse.

Kommentaarid puuduvad