Viljandi ränk põleng sai alguse rikkest pliidi elektrisüsteemis

Seitsmesed

Viljandimaal esmaspäeva õhtul kolm inimelu nõudnud põleng sai esialgsetel andmetel alguse rikkest pliidi elektrisüsteemis, vahendab BNS.

Kell 20.51 teatati häirekeskusele, et Põhja-Sakala vallas Kõidama külas on kahekorruselises nelja korteriga kortermajas suits. Tulekahjust teatasid sama maja elanikud, kes tundsid suitsu lõhna ning kelle korterites hakkasid tööle suitsuandurid.

Viie minutiga sündmuskohale jõudnud Suure-Jaani komando päästjad nägid, et maja esimese korruse aknast ulatuvad välja leegid. Suitsusukeldumise varustuses päästjad avasid sisenemiseks maja lukustatud välisukse ning tõid välja esimesed hukkunud. Põleva korteri kohal asuvast korterist leiti hukkunud 96-aastane naine ja 62-aastane mees ning põlevast korterist leiti 64-aastane hukkunud mees.

Samal ajal päästeti maja teisest poolest esimeselt korruselt akna kaudu üks eakas naine ning hiljem selle kohal asuvast korterist samuti akna kaudu teine naine. Koridori levinud suitsu tõttu ei saanud inimesi sealt kaudu välja viia. 

Päästjad piirasid tulekahju leviku ligi poole tunniga, kuid põlengu lõpliku kustutamiseni kulus veel mitu tundi ja selleks tuli avada saepurutäidisega vahelagesid. Põlengus hävis enamus esimese korruse korteri sisustusest.

Täiendavalt sündmuskohta uurinud menetlusinspektorite hinnangul sai tulekahju alguse rikkest pliidi elektrisüsteemis. Esialgu põlengu põhjuseks arvatud hooletus lahtise tulega ei osutunud õigeks. 

Hukkunute korterites kohustuslikke suitsuandureid ei olnud. Need oleks tulekahjust varem teada andnud ning aidanud elusid säästa. Samuti puudus andur koridorist, kuhu päästjad kortermajades soovitavad seda panna.

2015. aastal käisid päästjad sama kortermaja elanikke tuleohutusalaselt nõustamas. Põlenud korteris oli siis remont ning selle kohal olevas korteris töökorras suitsuandur olemas. Maja üleüldine tuleohutusalane olukord hinnati heaks.

Lõuna päästekeskuse  ennetusbüroo juhataja Arvi Uustalu kutsub üles tellima päästjate tasuta kodunõustamisi kasvõi korduvalt. „Kui kardate, et teie või teie naabri kodu on muutunud tuleohtlikuks ja sealt puudub suitsuandur, andke meile teada ja tellige päästjate kodunõustamine,“ ütles Uustalu. „Päästjad vaatavad kasvõi korduvalt kodu ohutuse üle, aitavad leida parandamist vajavad kohad ja paigaldavad anduri.“

Tasuta ohutusnõustamise saate tellida päästeala infotelefoni 1524 kaudu. 

Tulekahjudes on sel aastal hukkunud 37 inimest. Neist ligi pooled ehk 18 on surma saanud Lõuna-Eesti regiooni kuues maakonnas juhtunud tulekahjudes. Eelmisel aastal hukkus tulekahjudes kokku 38 inimest, neist 11 Lõuna-Eestis. Kõige rohkem traagiliselt lõppevaid tulekahjusid saab alguse hooletust suitsetamisest või lahtise tule kasutamisest.

Kommentaarid puuduvad