Narkokuritegudes süüdistatavad Eesti kodanikud antakse USA-le välja

Seitsmesed

Valitsus otsustas neljapäeval anda USA-le välja seal narkokuritegudes süüdistatavad Eesti kodanikud, kes on tuntud ka kohalikus kuritegelikus ilmas.

BNS-ile teadaolevalt annab Eesti Ameerika Ühendriikidele välja tuntud karatetreeneri Jevgeni Bõkovi (44), Vitali Voronjuki (36) ja aserbaidžaani kuritegeliku ühenduse juhtimises süüdistatava, samuti tuntud karatetreeneri Amid Magerramovi (38).

Samas asjas on juba USA ametivõimudele üle antud määratlemata kodakondsusega Viktor Litvintšuk (38), kes oli enda väljaandmisega nõus ja seda ei vaidlustanud. Samas asjas aga vaidlustas halduskohtus enda USA-le väljaandmise määratlemata kodakondsusega Nikolai Niftalijev (32), kelle kaebus jäi sel nädalal rahuldamata.

BNS-ile teadaolevalt leidis kohus, et Niftalijevi kohta tehtud haldusakt on piisavalt põhjalik ning selles pole jäetud olulisi asjaolusid kaalumata. Halduskohtu otsuse saab vaidlustada järgmises kohtuastmes ehk ringkonnakohtus.

Eestis jaguneb inimeste välisriigile väljaandmise menetlus eelmenetluseks justiitsministeeriumis ja riigiprokuratuuris, väljaandmise õigusliku lubatavuse kohtulikuks kontrollimiseks ja täitevvõimu pädevusse kuuluvaks väljaandmise otsustamiseks.

Mullu hilissügisel tunnistas Harju maakohus Bõkovi, Magerramovi, Niftalijevi, Voronjuki ja Litvintšuki USA-le väljaandmise õiguslikult lubatavaks.

Välismaalaste puhul teeb otsuse väljaandmise kohta justiitsminister ning Eesti kodanike väljaandmise üle otsustab valitsus.

Väljaandmistaotluse kohaselt süüdistatakse mehi USA-s kokku üheksas süüdistuspunktis aastatel 2017-2018 toimepandud kuritegudes.

Ameerika Ühendriikide taotlus meeste väljaandmiseks tugineb 8. veebruaril 2006 allakirjutatud Eesti valitsuse ja Ameerika Ühendriikide valitsuse vahelisele väljaandmise lepingule.

Selle lepingu kohaselt kohustuvad riigid teineteisele välja andma isikud, keda taotluse esitanud riik kahtlustab, süüdistab või on süüdi mõistnud kuriteos, mis on mõlema riigi seaduste alusel karistatav vabaduse kaotusega rohkem kui üks aasta või raskema karistusega.

Eesti politsei pidas mehed kinni mullu septembri alguses USA õigusabipalve peale, kuna USA ametivõimud süüdistavad neid rahvusvahelises fentanüüliäris ja rahapesus.

Meeste tabamiseni viis ligi aasta kestnud USA narkovastase võitluse agentuuri DEA operatsioon.

2003. aasta kevadel mõistis kohus Bõkovi kaheksaks aastaks vangi kuritegeliku ilmaga seostatud ärimeeste Vadim Polištšuki, Viktor Šapovalovi ja Meelis Lao tapmiskatsete korraldamise eest.

Sel nädalal saatis riigiprokuratuur kohtusse niinimetatud aserbaidžaani kuritegeliku ühenduse kriminaalasja, mille juhtimises süüdistatakse Magerramovit.

Kommentaarid puuduvad