Kunmani kaitsja loobus täiendava tunnistaja kuulamisest

Seitsmesed

Keskerakonna eksliidri Edgar Savisaare korruptsioonikaasusega seoses kohtu all oleva ettevõtja Vello Kunmani kaitsja vandeadvokaat Paul Keres loobus teisipäeval Harju maakohtus täiendava tunnistaja kuulamisest, vahendab BNS.

Algselt soovis soovis Keres küsitleda Silikaat Grupis büroojuhi abina töötanud Taive Nõmmikut, kelle ülesanne oli muuhulgas ka korraldada ettevõtte üritusi. "Soovin tõestada, et 2014. aasta 15. detsembri jõulupeol osales ka Villu Reiljan, kes tarvitas ka alkoholi, samas kui Reiljan ise on varasemalt tunnistanud, et ta ei osalenud mingitel pidudel," rääkis Keres tänavu juunis. 

"Küsimus on, milline on Villu Reiljani ütluste usaldusväärsus, samuti see, millises seisus ta Edgar Savisaare juurde jõudis. Need on olulised tõendid," rõhutas Keres juunis. 

Süüdistuse järgi käis Reiljan toonase Tallinna linnapea Edgar Savisaare juures, et ajada korda Vello Kunmani tütrele kuuluval kinnistul Sihi tänaval tekkinud ebakõla ehitusmahtuda asjus. Süüdistuse järgi lubas Reiljan Savisaarele meelehead.

18. juunil tunnistas ettevõtja Hillar Teder, et 2014. aastal rahastas ta varjatult Keskerakonda. Pärast Tederi antud ütlusi rahuldas kohus prokuratuuri taotluse ja lõpetas tema kriminaalasja oportuniteediga. Teder peab tasuma kriminaalmenetluse lõpetamise eest riigi tuludesse sunniraha 200 000 eurot.

Ühtlasi tegi kohus juuni keskel määruse, millega eraldas juriidilise isikuna kohtu all oleva Keskerakonna materjalid eraldi menetlusse, kuna partei on avaldanud soovi minna riigiprokuratuuriga karistuse osas kokkuleppele.

Mullu detsembri lõpus tegi riigikohus otsuse, millega Edgar Savisaar vabastati tema tervisliku seisundi tõttu kohtu alt. 

Riigiprokuratuur süüdistas Savisaart Tallinna eelarvevahendite kasutamises enda ja Keskerakonna huvides ehk omastamises suures ulatuses, samuti neljas altkäemaksu võtmises, rahapesus ning Keskerakonnale suures ulatuses keelatud annetuse vastu võtmises.

Keskerakond on kohtu all juriidilise isikuna.

Savisaarele altkäemaksu andmises süüdistatuna on kohtu all veel ettevõtjad Aivar Tuulberg, Alexander Kofkin ja Vello Kunman.

Tallinna linnavolikogu endist esimeest ja praegust riigikogu liiget Kalev Kallot süüdistab prokuratuur kaasaaitamises altkäemaksu andmisele ja võtmisele ning Savisaarele altkäemaksu vahendamises süüdistati ekspoliitik Villu Reiljani.

Omastamisele kaasaaitamises süüdistatavana oli kohtu all ka Põhja-Tallinna linnaosavanema endine asetäitja Priit Kutser, kuid tema suhtes lõpetati menetlus oportuniteediga.

Kohtuprotsess algas Harju maakohtus 2017. aasta 12. juunil, kui kõik süüdistatavad kinnitasid, et nad ei tunnista end süüdi. Vaid kohtu all olnud ekspoliitik Villu Reiljan võttis süü omaks ning tema osas lahendas kohus süüasja kokkuleppemenetluses.

2017. aasta oktoobris kinnitas maakohus Reiljani altkäemaksu vahendamise kriminaalasjas riigiprokuratuuriga sõlmitud leppe, mille järgi pidi Reiljan karistusena maksma riigile veidi üle 33 000 euro.

Kommentaarid puuduvad