Psühhiaater Jüri Ennet Lasnamäe tragöödiast: see jääb nende lastega kaasa surmatunnini

Duubel

Eile õhtul Lasnamäel sai tulistamise tagajärjel surma kahe väikese lapse ema. Tulistaja peeti hiljem kinni Mustamäel, kelleks osutus 80-aastane Mati, tapetu alumine naaber. Tänaseks on selgunud, et mees tulistas noort naist laste nähes ja tulistajale ei meeldinud ülemiselt korruselt tulev lärm. Seda, kas tulistaja oli selge mõistuse juures ning mis selle traagilise sündmuse võis põhjustada, räägib psühhiaater Jüri Ennet.

"Esimene hinnang on, et siin ei ole ühte viiulit, vaid on terve orkester," ilmestab Jüri Ennet, et põhjusi sellise teo sooritamiseks võib olla erinevaid ja mitmeid.

Enneti hinnangul on üks mõjutav aspekt vanus. 80-aastaselt toimub organismis terve rida muutusi ja arsti sõnul võivad paljud normaalsed asjad tahaplaanile jääda. Lisaks võib rolli mängida teatud situatsioon, mis võib inimese viia afektiseisundisse.

Kindlasti ei hakka inimene, kes on oma tervislikust seisundist ja vaimsest ebastabiilsusest teadlik koju püstolit muretsema. Antud juhtumi puhul tunnetas tapja püstoli vajadust juba varem, mis viitab probleemile.

Enneti sõnul võib tegemist olla ka psüühikahäirega, luululiste mõtetega, psühhoosi või psühhoaktiivsete ainete kasutamisega. Põhjuseid võib olla mitmeid. 

Kahjuks olid lapsed saatusliku tragöödia tunnistajateks, mistõttu ei ole nende edasine elu kindlasti endine.

"Kui peres on sellised mured ja traagika, siis see jääb lastega kaasa surmatunnini," kinnitab psühhiaater.

Ennet võrdleb koduvägivalda püssist laskmisega. "See on sama hull, ainult, et varjatumal kujul ja me ei oska seda kohe ära hinnata."

Arsti sõnul on tervel ühiskonnal sellest tumedast juhtunust õppida. "Kuni oleme elus, olgem õnnelikud ja hoidkem perekonda. Kuni oleme elus hoidkem kollektiivis psühhokliimat, mis on üksteist vastastikku toetav," soovitab ta.

Vaata täispikka intervjuud videost.

[embed]http://www.tv3play.ee/play/11293805[/embed]

Kommentaarid puuduvad