KKP kokaiinisaadetisest: Eesti oleks olnud narkolasti transiitriik

uudised.ee

Keskkriminaalpolitsei (KKP) on veendunud, et kui Ecuadorist Eesti poole teele saadetud konteiner 1,3 tonni kokaiiniga oleks sihtkohta jõudnud, oleks Eesti olnud narkolasti transiitriik. 

Keskkriminaalpolitsei organiseeritud kuritegude büroo juht Ago Leis ütles BNS-ile, et Lõuna-Ameerikast saadetakse väga suurtes kogustes kokaiini Euroopasse näiteks kaubalaevade lastidesse peidetuna ning viimaste aastate andmed näitavad, et Euroopasse jõuab aine peamiselt läbi Hispaania, Belgia ja Hollandi sadamate.

"Tõenäoliselt oleks peidetud narkoaine enne Eestisse jõudmist konteinerist välja võetud või sooviti Eestit kasutada transiitriigina. Niivõrd suure koguse puhul on välistatud, et see oleks tulnud Eesti turule," ütles Leis, lisades, et Ecuador ei ole seni Eesti politseid leitud kokaiinist teavitanud.

Leisi sõnul on narkootikumide vastases võitluses väga oluline infovahetus rahvusvaheliste partneritega ning vastastikune teavitamine uutest trendidest, ohtudest ja juhtumitest. "Selleks on olemas koostöövõrgustikud nagu Europol ja Interpol ning samuti ka otsekontaktid teiste riikide politseis. Uurimist viiakse läbi selles riigis, kus aine leiti," lisas Leis. 

Ecuadori politsei konfiskeeris 1,3 tonni kokaiini, mis leiti Eestisse saadetavast konteinerist, ütles siseminister Patricio Pazmiño laupäeval. Uimastid avastati narkokoera abil Guayaquili sadamast.

"Uimastid leiti narkokoer Garo toel konteinerist, mis oli mõeldud toimetamiseks Eestisse Euroopas," kuulutas minister Twitteris, postitades ka pildid konfiskeeritud konteinerist.

Ecuadori politsei sai 2020. aastal kätte rekordilised 128 tonni kokaiini. Eelmine rekord 110 tonni pärines 2016. aastast.

Ecuadoril on piir Colombia ja Peruuga, mis on ÜRO andmetel maailma suurima kokaiinitootjad.

Kommentaarid puuduvad