Kohus vabastas Hillar Tederi vahi alt

uudised.ee

Tallinna ringkonnakohus vabastas teisipäeval korruptsioonikuritegudes kahtlustatava suurettevõtja Hillar Tederi vahi alt.

Kohus rahuldas kaitsjate Erki Kergandbergi ja Sandra-Kristin Kärneri määruskaebuse Tederi vahistamisele. 

Möödunud nädalal pidi ringkonnakohus otsustama, kas vabastada Hillar Teder vahi alt või mitte, kuid otsustas selle asemel hoopis uuendada menetlust ja hakata seda küsimust uuesti arutama, kuna prokuratuur ei olnud näidanud kaitsjatele vajalikke tõendeid.

Ringkonnakohus vaagis kaitsjate määruskaebust esmaspäeval uuesti ehk pärast seda, kui prokuratuur oli oma kohustuse tõendite tutvustamise osas kaitsjate ees täitnud.

Vandeadvokaadid Erki Kergandberg ja Sandra-Kristin Kärner leiavad, et Tederile esitatud kahtlustus on arusaamatu ning tema vahistamine on ebaproportsionaalne.

Juhtiv riigiprokurör Taavi Pern on öelnud, et prokuratuur kaitsjate seisukohaga ei nõustu. "Meie hinnangul on kahtlustuse esitamine ja kahtlustatava vahistamine põhjendatud," märkis ta.

12. jaanuaril pidasid kaitsepolitsei töötajad Porto Franco kinnisvaraarendusega seotud võimalikes korruptsioonikuritegudes kahtlustatavatena teiste seas kinni Hillar Tederi ja rahandusministri praeguseks endise nõuniku Kersti Krachti ning kahtlustus esitati Keskerakonna peasekretärile Mihhail Korbile ja juriidilise isikuna Keskerakonnale.

Hillar Tederit ja Mihhail Korbi kahtlustustakse mõjuvõimuga kauplemises. Kahtlustuse järgi lepiti kokku, et Hillar Teder annetab Keskerakonnale enne kohalike omavalitsuse valimisi kokku kuni miljon eurot. Vastutasuks pidi Mihhail Korb korraldama Porto Franco arenduse kasuks õiguse rajada parkla väljasõidutee Tallinna linna maadele. Kahtlustuse mõjuvõimuga kauplemises on juriidilise isikuna saanud ka Keskerakond.

Hillar Teder on kahtlustuse järgi leppinud kokku altkäemaksu andmise Kersti Krachtile selle eest, et viimane kasutab ära oma positsiooni ministri nõunikuna, et kindlustada Porto Francole soodsad otsused Kredexi kriisiabimeetmete kasutamisel. Altkäemaksu üleandmine jäi toimumata kuivõrd Hillar Tederi ning Kersti Krachti pidasid kaitsepolitseiameti töötajad kinni, märkis riigiprokuratuur.

Samuti kahtlustatakse Hillar Tederit ja Kersti Krachti rahapesu kokkuleppes, et varjata Tederilt Krachtile altkäemaksu andmist.

Lisaks on esitatud kuritegude toimepanemise kahtlustused veel kahele ettevõtjale.

14. jaanuaril andis maakohus loa võtta Teder ja Kracht esialgu kuni kaheks kuuks vahi alla.

Teisipäeval vabastas kohus vahi alt ka Krachti.

Kommentaarid puuduvad