Riigikohus ei võtnud Aivar Mäe ahistamisskandaali arutusele

uudised.ee

Riigikohus ei võtnud neljapäeval arutusele politsei- ja piirivalveameti kassatsioonkaebust rahvusooper Estonia eksjuhi Aivar Mäe ahistamisskandaali väärteoasja lõpetamisele.

Kuna riigikohus politsei- ja piirivalveameti kaebust ei aruta, siis jõustus Harju maakohtu 17. veebruari otsus, millega tühistati Mäele politsei poolt tehtud 400 euro suurune trahv ja lõpetati  tema väärteoasjas menetlus.

Väärteo kirjeldusena on välja toodud, et Mäe pani ajavahemikul 1. november 2018 kuni 13. detsember 2019 vähemalt neljal korral, samuti 4. juunil 2019 ja 6. augustil 2019 toime kehalise seksuaalse iseloomuga teod ühe kannatanu vastu.

Väärteoasjas tehtud otsusega karistati Mäed rahatrahviga 400 eurot ning väärteootsuses on väärteo toimepanemiseks ajaks märgitud 4. juuni 2019 kell 13-14.

Aivar Mäe vaidlustas väärteootsuse, kuna ei nõustunud sellega ning eitas talle etteheidetavate tegude toimepanemist. Mäe ja tema kaitsjate hinnangul on väärteootsuses kitsalt piiritletud ajavahemik ning nii ei saa talle ette heita teistel ajahetkedel toimunut. Lisaks on Mäe hinnangul kannatanu ütlused ebausaldusväärsed ning vastuolus teiste tõenditega.

Kohus leidis, et Mäe käitumises puudub karistusseadustiku vastavas paragrahvi toodud objektiivne koosseis, mistõttu tuleb PPA Põhja prefektuuri Kesklinna politseijaoskonna eelmise aasta 21. oktoobri otsus väärteoasjas tühistada ning menetlus väärteoasjas lõpetada.

Kohus ei tuvastanud, et Mäe teod oleksid olnud kannatanu tahte vastased ja tema käitumise tagajärjeks oleks olnud kannatanu inimväärikuse alandamine.

Kohus leidis, et mõistlik on hüvitada Aivar Mäele kaitsjatasudena 9231,60 eurot taotletud 14 699,40 euro asemel.

Mäe esindaja, vandeavokaat Paul Keres märkis jaanuaris kaebuse arutamisel kohtus, et tunnistajate ütlused Mäe vastu pole usaldusväärsed ning palus Mäe kaebuse rahuldada.

Rahvusooper Estonia mitu naistöötajat tuli mullu juuni lõpus välja väidetega, et Estonia juht Aivar Mäe on neid alandanud ja seksuaalselt ahistanud. Mullu augusti lõpus esitas Mäe tagasiastumisavalduse, mille rahvusooperi nõukogu rahuldas.

Kommentaarid puuduvad