Pärnumaal leiti kanepikasvatusest viimase aja suurim kogus kanepitaimi

uudised.ee

Pärnumaal eelmisel nädalal avastatud kanepikasvatusest konfiskeerisid politseinikud viimaste aastate ühe suurima koguse kanepitaimi ning pidasid kinni neli meest, vahendab BNS.

Põhja prefektuuri narkopolitseinikud pidasid eelmisel nädalal kinni neli meest, keda kahtlustatakse suures koguses narkootikumide käitlemises ja kanepi ebaseaduslikus kasvatamises grupis, teatas Põhja ringkonnaprokuratuuri esindaja esmaspäeval. Prokuratuuri taotlusel ja kohtu loal võeti kahtlustatavad eeluurimise ajaks vahi alla.

Põhja prefektuuri narkopolitseinikud pidasid 15. juunil Tallinnas ja Harjumaa eri paikades kinni neli meest, keda kahtlustatakse narkootikumide käitlemises. Läbiotsimised toimusid meeste elukohtades ning Pärnumaal asuvas hoonekompleksis, kuhu oli püsti pandud mastaapne kanepikasvatus. Kokku leiti hoone eri ruumidest ligi 600 kanepikahtlusega taime, kanepiõisikuid ning hulgaliselt erinevaid kasvatamiseks mõeldud seadmeid nagu soojustuslampe ning niisutus-, tuulutus- ja filtreerimissüsteeme. Läbiotsimistelt leiti kokku veel umbes 10 kilo purustatud kujul kanepit. Kohtuekspertiisi Instituudi ekspertiis annab vastuse konfiskeeritud taimede ja õisikute täpse koostise ning koguse osas.

Kahele 44-aastasele mehele, 27-aastasele mehele ja 25-aastasele mehele esitati kahtlustused narkootikumide käitlemises ja kanepi ebaseaduslikus kasvatamises grupis. Kriminaalmenetlust juhtiva ringkonnaprokuröri Raigo Aasa sõnul näitab sündmuskohal avanenud vaatepilt, et mehi on alust kahtlustada väga suurte koguste keelatud ainete käitlemises ja kasvatamises pikema aja vältel. „Õiguskaitseasutuste teravik on suunatud ennekõike narkootiliste ainete müügist rikastujate tegevuse tõkestamisele ja nii suurte koguste puhul ei ole kahtlust, et kanepitaimi kasvatati edasimüügi eesmärgil. Menetlusega seni kogutud andmetel jõudis kanep Pärnumaal asuvast kasvatusest peamiselt pealinna tänavatele,“ sõnas Aas.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo narko- ja organiseeritud kuritegude talituse juhi Rait Pikaro sõnul on kõnealune kanepikasvatus üks suurimaid, mis viimastel aastatel Eestis tabatud. „Kahtlustatavate tegevuse kestus ja teenitud kuritegelik tulu on ühed peamised küsimused, millele kriminaalmenetluses vastuseid otsime. Kõige olulisem on, et lõpetasime keelatud ainete tootmise, millega eelkõige noorte inimeste tervist rikutakse. Politsei pingutused narkokurjategijate tabamiseks jätkuvad,“ ütles Pikaro. Ta tänab tähelepanelikke inimesi, kes politseid kahtlasest tegevusest igapäevaselt teavitavad. „Narkovihjeid ootame jätkuvalt e-posti aadressil [email protected] . Koos panustades suudame mõjutada musta narkoturgu ja teha uimastimüüjate elu võimalikult keeruliseks,“ lisas politseinik.

Prokuratuur taotles kohtult meeste vahistamist kohtueelse uurimise ajaks. „Kohus nõustus prokuratuuriga, et vabaduses viibides on oht, et mehed jätkavad kuritegude toimepanemist, mistõttu võeti nad esialgu kaheks kuuks vahi alla,“ lisas prokurör.

Kriminaalmenetlus jätkub ja kohtueelset uurimist viib läbi Põhja prefektuuri kriminaalbüroo narko- ja organiseeritud kuritegude talitus.

Kommentaarid puuduvad