Prantsuse filmilegend Danielle Darrieux suri 100-aastaselt

Seitsmesed

Üks pikema filmikarjääriga näitlejaid kogu maailmas ja prantsuse suuremaid tähti Danielle Darrieux suri 100 aasta vanuselt oma kodus Pariisi lähedal, teatas tema elukaaslane neljapäeval, kirjutab BNS.

"Darrieux jäi voodisse hiljuti, pärast väikest kukkumist," ütles Jacques Jenvrin AFP-le.

Kauni välimuse ja mossis huultega Darrieux'st sai rahvusvaheline staar juba 1930. aastatel tänu 1938. aastal linastunud Hollywoodi romantilisele draamale "The Rage of Paris", kus tema partneriks oli Douglas Fairbanks noorem.

Oma esimese filmirolli tegi Darrieux 14-aastasena, selleks oli kõrvalosa muusikafilmis "Le Bal".

Ilule lisanduv laulu- ja tanstuoskus tõi noorukesele Darrieux'le ridamisi pakkumisi, läbilöögifilmiks sai "Mayerling" aastast 1936.

Sõja ajal otsustas ta okupatsioonist hoolimata tööd jätkata ja mängis natside propagandapealiku Joseph Goebbelsi asutatud stuudios, mistõttu hakati teda süüdistama kollaboratsioonis.

Hiljem ütles ta, et oli sunnitud võtma osa kurikuulsast 1942. aasta Berliini ringreisist, et vabastataks tema playboyst ja diplomaadist abikaasa Porfirio Rubirosa, keda natsid süüdistasid spionaažis.

Kolm aastat pärast sõda saavutas ta tohutu menu rollidega Max Ophülsi filmides "La Ronde" ja "Madame de" ning Hispaania kuningannana Jean Cocteau' filmis "Ruy Blas".

Kolmapäeval surnud Darrieux mängis veel ka 99-aastaselt, tema häälega räägib näiteks vanaema Marjane Satrapi 2007. aasta animafilmis "Persepolis".

"Ma käisin stuudios nagu koolis, ma olin laisk ja laisaks ma jäin," rääkis üle 80 aasta filmikulisside taga veetnud diiva, kes jõudis mängida 140 filmis.

Kommentaarid puuduvad