Vabaõhumuuseumis algab kolmepäevane vastlatrall

BNS

Eesti Vabaõhumuuseumis algab pühapäeval kolm päeva kestev vastlatrall.

Vabaõhumuuseum kutsub rahvast pühapäevast kuni teisipäevani vastlaid tähistama. Kolmepäevasel talvepeol saab osa eestlaste esivanemate vastlakommetest, tunda rõõmu toekast vastlatoidust, talvistest lõbustustest ja õues viibimisest. Vastlatrall kulmineerub teisipäeval simmaniga, ja seda Kolu kõrtsis, kus tantsuks mängivad Lõõtsavägilased ja Söepõletajad, teatas muuseum BNS-ile.

"Vastlapäevaga oli talurahval seotud väga mitmeid jõukust, ilu ja tervist taganud kombeid," ütles ürituse koordinaator Triin Aadli, kelle sõnul jätkub tegevusi muuseumi taludesse ja õuedele nii lumise kui ka porise ilmaga. "Need valdkonnad ei jäta tänapäevalgi kedagi külmaks, nii et uudistamist ja ettevõtmisi jagub vastlate ajal rohkesti mujalegi kui kelgumäele. Eelkõige on aga vastlad olnud tõeline talvepidu enne paastu- ja kevadeaja saabumist."  

Muuseumi taludes ja õuedel saab osa vahvatest vastlamängudest, meisterdada ja vuristada vastlavurri ning mõistatada vastlamõistatusi. Kes ei tea, miks pikad linad vastlapäeval nii au sees on, saab vastuse vanu linatöid uudistades. Kuna vastlapäev on tuntud ka naistepühana, tutvustatakse eestiaegseid ilunippe, juukseilu ja patsipunumise kunsti.

Kolu kõrts pakub kõikidel päevadel maitsvaid vastlatoite. Lisaks on talliruumi paigutatud suur valge lõuend, kuhu saab iga piduline joonistada pildikesi teemal "Minu kodu". Ilusa talvise ilmaga on avatud kelgumägi ja jääkarussell. Samuti on Moodsa Eesti paviljonis avatud külastamiseks Eesti Vabariigi juubeliks kootud 100-meetrise vaiba näitus.

Setu talu ja peipsivene maja ümbruses saab maaslenitsast ehk vana kalendri järgi peetavast vastlatrallist osa võtta 17. veebruaril.

Kommentaarid puuduvad