Täna
26. mai
9...16
5...10
Homme
27. mai
11...16
4...9

Meelelahutus

Selgus järgmise Viljandi pärimusmuusika festivali teema ja kujundus

Foto: Mikk Mihkel Vaabel/Delfi
10:34 12. oktoober 2018
Autor: BNS

27. Viljandi pärimusmuusika festivali teema ja tunnuskujundus on nüüd avalikud.

Nagu tavaks, valib festivali meeskond teema ning seekord on see “Hea lugu”. Teemale sobilik tunnuskujundus sündis kunstnik Eili Lepiku käe läbi. „Hea lugu“ ehk teiste sõnadega „lugu loo taga“ seab tähelepanu keskmesse muusika mõtestatuse, tähendusrikkad muusikalised lood ja esineja isikliku suhte mängitavate lugudega.

Pärimusmuusikas on tähtis kaasamine. Kõik on võrdselt olulised - muusik, tantsija, kuulaja. Kõige selle keskmes on muusika kui sotsiaalne liim, mis loob sildasid  ja paneb peo käima, märgivad korraldajad.

Festivali meeskond tahab kutsuda Viljandisse häid näiteid kogu maailmast. Regilauludes peituvad kõige iidsemad, olulisemad ja intiimsemad lood. Kuna nii keel kui ka elukeskkond on ajaga palju muutunud, võib regilauludesse pakitud sõnum jääda paraku tihti arusaamatuks. Nende lugude mõistmine eeldab väga head tõlki, kellel on erioskused ja anne avada kaasahaaraval moel regilaulu mitmekihilist maailma. Õnneks on eestimaalaste hulgas väga häid eestlauljaid, kes seda kunsti mõistavad.

Tänavu valis meeskond välja kunstniku, kellega koostöös tunnuskujundust looma hakati. Tarmo Noormaa, Viljandi pärimusmuusika festivali programmipealik selgitas, et festivali korraldajatel oli selge nägemus, mis tingimustele kujundus vastama peab ja kuna siht on laieneda tugevamalt ka välisturgudele pöörduti kunstniku poole. “Eili Lepik on andekas kunstnik ja meie varasem koostöö on sujunud väga hästi, mistõttu usume, et just nii saavutame parima tulemuse,” lisas Noormaa.

Kujunduse autor Eili Lepik teadis kohe pärast teemaga tutvumist, millises suunas soovib tunnuskujunduse loomisel liikuda ja rõõmustas pakkumise üle väga. “Oluline osa meie pärimusest on lugude jutustamine, mis seostus minu jaoks tugevalt ka Eesti muinasjuttude ja muistenditega. Sealt ma karakterid välja valisin ja kuna nad eos on üleloomulikud olendid, siis otsustasin seda eriti rõhutada ja nii said mõned neist hoopis näiteks neli silma.”

Taoline üleloomulikkus on Lepiku loomingule omane. Lepik lisas, et koostöö Viljandi pärimusmuusika festivaliga on sujunud suurepäraselt.

27. Viljandi pärimusmuusika festival toimub 25.-28. juulil 2019. aastal.


Kommentaarid

Kommentaare 0
Sinu nimi:*
Telefon:
Kommentaar:*
Ole esimene ja lisa oma kommentaar!