Kuidas Black Friday ostupäevast maksimum võtta?

Seitsmesed

Juba sel reedel, 23. novembril toimub ülemaailmne ostupäev Black Friday, mis toob ka eestimaalasteni e-poodide superpakkumisi ja ahvatlevaid allahindlusi üle maailma. Elisa telekomiteenuste valdkonna juht Mailiis Ploomann selgitab, kuidas e-poodides turvaliselt ja mõistlikult ostelda ning kahtlastest aledest loobuda.

USA-st mujalegi maailma levinud hiiglaslik ostupäev Black Friday on hea võimalus soetada endale mõni nutiseade või kodumasin, mille ost on juba pikemalt plaanis olnud. Ostupäeva mastaapsusest annab aimu näiteks fakt, et USA poeketid teenisid eelmise aasta Black Friday raames üle 7 miljardi dollari.

Väldi emotsioonioste

Suured allahindlused erinevatele toodetele tunduvad ostupäeval väga ahvatlevad, kuid selliste kampaaniate juures on alati oluline säilitada külm närv ning osta vaid asju, mida on tegelikult vaja ning mille soetamine on juba pikemat aega plaanis olnud. Samamoodi tuleks enne ostu veenduda, et nn mega-ale oleks ka tegelikkuses allahindlus, mitte müügitrikk.

Vajalike asjade soetamiseks on arukas eelnevalt koostada nimekiri prioriteetsuse järjekorras asjadest, mida on vaja ning seejärel minna neid ostupäeval poodidest otsima ja hindu võrdlema. Häid lahendusi nimekirjade koostamiseks leiab ka nutiseadmest, näiteks Google Keep rakendus Androidil või Notes iOS operatsioonisüsteemiga seadmetel.

Arvesta ostu kogumaksumusega

Enne ostlema asumist on mõistlik läbi kaaluda oma eelarve võimalused ning panna enda jaoks paika kulutuste lagi. Nii sobib konkreetse eelarve koostamiseks ning kulutuste jälgimiseks hästi näiteks Wallet rakendus, mis annab lihtsa ülevaate kasutaja rahaasjadest ning võimaluse planeerida paremini oma kulutusi. Sarnaseid rakendusi nii enda kui ka kogu pere eelarve koostamiseks ja analüüsimiseks on teisigi.

Välismaistest veebipoodidest hindade võrdlemisel ning soodustoodete otsimisel tuleb hoida silm peal ka võimalikel lisakuludel, mis ostuga kaasnevad. Esmalt tuleks toote hinnale juurde arvestada transpordikulu, mis sõltuvalt riigist võib odavamate ostude puhul moodustada märkimisväärse osakaalu. Kuna mõnikord võivad saadetisele lisanduda ka erinevad maksud, siis tuleks tähelepanelikult uurida toote lõpphinda ning Eestisse saatmise kogukulu.

Tutvu ka kohalike pakkumistega

Ammu ei ole ülemaailmne ostupäev USA poekettide või veebikaubamajade pärusmaa. Ka Eesti erinevad e-poed teevad musta reede sooduspakkumisi ning sageli juba enne musta reede suurt osturallit. Seega on toodete otsimisel mõistlik tutvuda ka siinse valiku ja pakkumistega. Nii näiteks lööb ka Elisa kaasa musta reede pakkumistes, mille raames on paljud nutitelefonid ja seadmed isegi kuni kaks kolmandikku ehk keskmiselt 70 eurot alghinnast soodsamad.

Eestimaiste poodide eelis mujalt maailmast tellimise ees on ka see, et tehnikatooted on suunatud siinsele turule ning siin kohe ka kasutatavad. Paljud välismaistest veebikaubamajadest ostetud seadmed võivad olla suunatud turgudele, mis ei kasuta Eesti sagedusi või on peale pandud tootjapoolne regioonilukustus. Seega on mõistlik tehnika ostmisel eelistada pigem kohalikke pakkumisi. 

Vali turvaline makseviis

Ükskõik millistes veebipoodides osteldes tuleks Black Friday allahindluste tuhinas meeles pidada küberhügieeni nõudeid, et makse oleks turvaline ning tasutud toode ka kohale jõuaks. Üheks turvalisemaks makseviisiks on kaardimaksed, mis võimaldavad tehingu tagasiküsimist, kui ostetud toodet ei saabu. Turvaline moodus on kasutada ka näiteks PayPal keskkonda, kus tuleks aga kindlasti valida kahetasemeline autentimine. Lisaks tasub alati kontrollida, et asud veebilehel, kus ostja ja lehe vaheline liiklus on kaitstud. Selle kontrollimiseks vaata, et veebibrauseri URL lahtris olev kiri algaks tähtedega HTTPS.

Kuna paljud inimesed sooritavad tänapäeval oste ka läbi mobiilirakenduste, siis tuleks igal juhul kasutada ostlemiseks poe ametlikku mobiilirakendust. Esmalt tuleks rakendus muidugi alla laadida vaid ametlikust rakenduste poest Google Play Store või App Store. Lisaks sellele tuleks kontrollida, et ka rakenduse looja on vastav pood. Näiteks vaadates Amazoni rakendust peaks selle autoriks olema firma ise, antud juhul Amazon Mobile LLC.

Viimaks võiks meeles pidada, et oste tasub ennekõike sooritada kaitstud kodusest internetivõrgust, kuna siis on tõenäosus väiksem, et keegi üritab avaliku võrgu kaudu ostja andmeid varastada. Võimalusel tasub kaaluda VPN tarkvara, mis muudab ühenduse veelgi turvalisemaks.

Kui need nõuded on täidetud, siis tuleb vaid välja valida vajalikud tooted, ost läbi kaaluda ning suurest ostupühast maksimum võtta.
 

Kommentaarid puuduvad