Ugala teatris näeb legendaarsete Viljandi motoässade võistlusrattaid

BNS

Ugala teatrigaleriis on reedest võimalik näha Viljandimaa kolme eduka motosportlase võistlusrattaid ja väljas on ka nende erinevatel võistlustel võidetud trofeed, karikad ning medalid.

Vihur ehk tuulispask on rahvapärane nimetus keeristuule kohta ning metsikut kiirust väljendav nimetus pandi omal ajal ka Eestis asunud eksperimentaalsele tootmiskombinaadile, mis tegeles sportautode, mootorrataste ja teiste tehnikaspordivahendite tootmise ja ümberehitusega.

Kui hetkel on Eesti motospordi suurimaks staariks autoralli ja eredaimaks võistluspaariks MM-karussellis osalev rallipaar Ott Tänak ja Martin Järveoja, siis 60ndatest kuni 90ndate alguseni valitses Eestis hoopis teistsugune motohullus, mille kroonimata ja kroonitud kuningate sõjaratsudeks olid just nimelt Vihuri tehasest väljaveerenud mootorrattad.

Pirita-Kose-Kloostrimetsa ringrada oli spordimekaks kogu Ida-Euroopa motoässade põlvkonnale, meelitades Kalevi suursõidu motoüritusele kokku meeletud rahvamassid. Eesti motospordi tipp-aastatel ulatus Kalevi suursõidu pealtvaatajate arv suurvõistlustel üle 100 000.

Motohullusest ei jäänud puutumata ka Viljandimaa ning kaks siitkandi tšempionit, Mati Reinup ja Peeter Koval, tegid ajalugu nii Eestis toimunud võistlustel kui ka tegusid Nõukogude Liidu meistrivõistlustel.

Ugalas näevad huvilised Mati Reinupi võistlusmootorratast Vihur-Yamaha, millega ta võistles 1970. aastate lõpul ja 1980. aastate alguses. Sellega tõi ta medaleid nii NSVL meistrivõistlustelt kui ka Eesti meistrivõistlustelt.

Samuti saab tutvuda Peeter Kovali võistlusmootorratta Vihur-Rotaxiga, mis oli tema võistlusrattaks 1980. aastatel. Sellega on ta võitnud sotsialismimaade meistritiitli 1987. aastal, tulnud NSVL meistriks aastatel 1986 ja 1987 ning võtnud mitmeid Kalevi suursõidu võite.

Välja on pandud ka üks tänapäevane võistlusmootorratas. Seda küll hoopis teistsugusest motospordi alaliigist. Kui paarikümne aasta eest tegid viljandlased tegusid ringrajasõitudel, siis praegu teeb Viljandimaal samasuurt tähelendu läbi motokross, mille eredamaks täheks on noorsportlane Romeo Pikand, kelle paljude seniste saavutuste hulgast on esiletõstmist vääriv 2018. aastal võidetud Euroopa meistrivõistluste 15. koht ning kes on kroonitud nii Eesti kui ka Baltimaade meistriks oma vanuseklassis.

Väljapanek valmis koostöös Viljandi Motoklubiga ja on teatrisõpradele avatud alates reedest, kui Ugala suures saalis jõuab lavale Ott Aardami autorilavastus "Toru. Krossides läbi elu", mille peategelaseks on samuti üks isevärki motoperekond ja nende möirgavad mootorrattad.

Kommentaarid puuduvad