Animatsiooni „Kuninganna corgi“ ainetel: 6 fakti Elisabeth II lemmikute kohta

Seitsmesed

Kuulsuste lemmikud on tihti sama tuntud kui nad ise. Paris Hiltonil on chihuahua, Taylon Swiftil on sotsiaalmeedias popid kassid.

Üks kuulsamaid on kahtlemata Inglismaa kuninganna Elisabeth II kiindumus corgi tõugu koerte vastu. Kuna kõik armastavad lapsi ja koeri ning sel pühapäeval esilinastub filmikanalil TV1000 Premium animatsioon „Kuninganna corgi“, siis palusime koertevõistluste korraldajal Reilika Viiksalul Eesti Retriiverite Tõuühingust seda kuulsat koeratõugu tutvustada.

 

Milline tõug on corgi?

Corgi on aretatud karjakoeraks. Tänapäeval on ta pigem seltsikoer. Mitmekülgne koer, kellega saab edukalt tegutseda ka kuulekuskoolitusel, agility’s jpm. Inglismaa Kennelklubi (The Kennel Club) tunnustas Welsh Corgi tõugu 1925. aastal. Welsh Corgi Pembroke ja Welsh Corgi Cardigan on aastast 1934 kaks erinevat koeratõugu, keda omavahel ristata enam ei tohtinud. WCP on tõug, kelle puhul esineb kaks saba pikkuse varianti: pikasabaline ja natural bobtail.  Tõug on oma rahvusvahelise tuntuse saanud Inglismaa kuninganna Elisabeth II kaudu, kes seda tõugu koeri on pidanud aastakümneid.

 

Millise iseloomuga corgid on?

Corgide arukus on üldtuntud. Tihti on neid lihtsam koolitada kui teenistuskoeri, rőőmuga őpivad nad kőike uut ja vőtavad meelsasti osa pere harrastustest. Nende loomulik kontakt ja koostöövalmidus on igati meeldiv omadus. Pembroke on elurőőmsam ja kergesti süttiv, cardigan aga rahulikum ja ettevaatlikum.

 

Kus on nad levinud?

Praeguseks on levinud üsna laialdaselt üle Euroopa ja ka Ameerikas.

 

Millised on teie isiklikud kokkupuuted?

Näitustel on saanud nunnutada mõnda, paaril välismaa kasvatajal on lisaks meile tõule (labradori retriiver) ka corgid, seega on mõned kokkupuuted olnud.

 

Kui levinud on nad Eestis?

Järjest rohkem on levinud, aasta aastalt on koeri Eestisse toodud üha enam, tõug on väga populaarne ka lähiriikides. Esimesed pembroke’id tulid meil 1993. aastal ja cardiganid 1997. aastal.

 

Palju maksab?

Hinna osas tuleb kasvatajatega rääkida.

 

Võtsime ühendust Astrid Lundavaga kennel Asterslandist, kes on just corgide kasvatamisele keskendunud. Ta tunnistas, et viimastel aastatel on huvi tõu vastu plahvatuslikult kasvanud. Paljud inimesed on avastanud, et tegu on just neile sobiva koeraga – keskmisest madalam ja hea kasvatuse korral väga seltsiv. Ka Lundava arvates on oma osa tõu populaarsuse kasvus meedial ja kunginganna Elisabeth II-l. Kasvataja sõnul võib corgi koera soetamisel arvestada 1500 – 2000 € väljaminekuga.

Kommentaarid puuduvad