Eesti Loodusmuuseumi seenenäituse avab esmakordselt Seenefestival

Seitsmesed

15. septembril kell 12-18 toimub esimest korda Laial tänaval Eesti Loodusmuuseumi Seenefestival. Festivalipäeva täidavad töötoad, vestlused ja arutelud, avatud on seenelaat ning erinevad toitlustajad pakuvad rikkalikke seenetoitudega erimenüüsid. Kogu perele mõeldud Seenefestival avab loodusmuuseumi traditsioonilise seenenäituse, mis tänavu kestab rekordilised 15 päeva. 

„Eesti Loodusmuuseumi seenenäitus toimub tänavu 57. korda ning kuigi näitust käib igal aastal väga palju seenehuvilisi uudistamas, tundsime, et aeg on midagi uut, suurt ja põnevat ette võtta,“ räägib näituse kuraator ja festivali eestvedaja Marja-Liisa Kämärä. „Seega tänavu korraldame näitusele väärika avasündmuse – Seenefestivali. Toome üheks päevaks Laiale tänavale kokku eriilmelised tegijad ning räägime seeneteemadest väga-väga laialt, turvalisest seenemetsas käimisest hallitusseenteni, majaseentest teeseenejoogini, ning kogu programm, sealjuures ka seenenäituse külastamine, on kõigile tasuta,“ ütleb Kämärä.

Seenefestivali eesmärgiks on tõmmata tähelepanu seente mitmekesisusele ja erinevatele kasutusvõimalustele - seenemaailm on laiem kui söödavad-mittesöödavad seened ning me puutume nende eri vormidega oma igapäevaelus kokku rohkem kui arvata oskame. „Me ilmselt ei mõtle just väga tihti selle peale, et leivas või kaljas, mida me tarbime, on pärmseen või et hallitusjuustu teeb iseloomulikuks just nimelt seen,“ toob Marja-Liisa Kämärä näiteid.

Seenefestival on mõeldud tervele perele ning programm pakub midagi kõigile. „Saab teha seenepaberit ja tindikust tinti, küsida nõu koduse seenekasvatuse kohta, uurida seentest meie organismis ja toidus, arutleda seente rolli üle kultuuriloos, teha kulinaarseid katsetusi, värvida lõnga, mõtiskleda selle üle, mis juhtuks siis, kui seened maailmast kaoksid ja palju-palju muud,“ tutvustab Marja-Liisa Kämärä programmi. „Läbi päeva vältab ka lavaprogramm, kus tuleb arutlusele näiteks see, kuidas tavakorjajast saab asjatundlik seenegurmaan, milline on seente roll looduses ning kas seened võiksid pakkuda alternatiivi plastikule. Ja meil on väga hea meel, et lavaprogrammile paneb punkti ansambli Puuluup kontsert,“ räägib Kämärä.

Seenefestival toimub 15. septembril kell 12-18 Tallinna vanalinnas, Laial tänaval, Suurtüki tänavast Suur-Kloostri tänavani.

Festivalipäeva aitavad sisustada Päästeamet, Politsei- ja Piirivalveamet koos otsingukoertega, Tallinna Botaanikaaed, SeeneSeeme, Eesti Tervishoiu Muuseum, Eesti Ajaloomuuseum, Scandic Organic, Eesti Kunstimuuseum, Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum, Ukraina Kultuurikeskus, Keskkonnaamet, Eesti Arboristide Ühing, Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, Alkeemialabor, Säsi Pruulikoda, Maru Karu, NUKU teater ja muuseum. Seeneroogadega erimenüüsid pakuvad restoran Trofe, pitsarestoran Trattoria del Gallo Nero, veganrestoran Inspiratsioon, KOKOMO ja Karjase Sai, NUKU Hendriku kohvik ning Plus Catering.

Seenefestival on Eesti Loodusmuuseumi seenenäituse avasündmuseks. Seenenäitus toimub tänavu 15.-29. septembril ehk kestab rekordilised 15 päeva. Näitusel on eksponeeritud nii söödavad, mittesöödavad, tinglikult söödavad kui ka mürgised seeneliigid. Seenenäituse tänavune fookus on seente määramisel, määramiseks oluliste tunnuste tundmisel ning seente pildistamisel. Lisaks Seenefestivalile toimuvad näituse raames ka ringkäigud, loengud ja mitmed teised erisündmused.

Kommentaarid puuduvad