Tänane „Laser“: ohtlikud seemned, tolmulestad ja test pereisaga!

uudised.ee

Tänases “Laseris” uurib Marii Karell, kas tõesti võivad mõned taimede seemned tervist ohustada, kui kahjulikud on patjades pesitsevad tolmulestad ning kas maailma popimat mängu Fortnite on pereisal lihtne mängima õppida.

Kui maale karantiini kolinud linnainimesed soovivad endale ise kvaliteetset toitu kasvatada, siis seemneid mulda pistes tasuks olla tähelepanelik, sest taimede seemned võivad olla tervisele ohtlikud. “Võid saada näiteks peediseemned, mille ümber mingi imelik roosa kiht. Need seemned on võetud keemiliselt töödeldud taimedelt ja enne pakki panekut on neid ka veel eraldi keemiliselt töödeldud,” kirjeldab maheseemned.ee esindaja Kadri Tulev.

Erksavärvilised seemned annavad märku sellest, et neid on keemiliselt töödeldud. Seemned kaetakse värvainete ja taimekaitsevahenditega - herbitsiidide ja fungitsiidide ning kasvuregulaatoritega. “Igal aastal ikka leiame kahtlaseid partiisid, neid siis keelame turustada,” selgitab Põllumajandusameti mahepõllumajanduse ja seemne osakonna nõunik Piia Puusepp.

Eriolukorras tahaks muidugi seemned tellida kiiresti ja odavalt internetist otse pakiautomaati, ent ka siin peab olema ettevaatlik. “Eks internetist tellimine on veidi ohtlikum,” lisab Puusepp, sest seadus ei käsi e-kaubamajadel kogu infot paki juurde kuvada. 

Lisaks uurib Marii Karell, kas tolmulestad patjades on tõesti ohtlikud. Kodus karantiinis mugavate patjade vahel istudes tulevad paratamatult meelde hirmujutud sellest, kuidas kõik padjad sisaldavad endas tolmulesti. Väidetavalt pidi padi aastate jooksul tolmulestade ja nende elutegevuse jääkide tõttu kaalus juurde võtma lausa 30%. Õnneks tuli vähemalt märtsi lõpus korraks lumi maha ja sai padjad õue külma kätte tuulduma viia. Vanarahva tarkus räägib, et külm tapab ka kõik padjas elavad elukad ära. “Tolmulestad ise ei olegi ohtlikud, aga neist järele jäävad ekskremendid tekitavad haiguseid,” räägib Tallinna Ülikooli Loodus- ja terviseteaduste instituudi vanemteadur Tiiu Koff.

Millal mõista, et tolmulest kimbutab? Hommikune tatine nina, aevastused ja vilistav hingamine on vaid mõned tunnused, mis viitavad madratsites ja patjades peituvate tolmulestade rünnakule. Üldjuhul tähendab see ka seda, et inimesel on kodus halvem, ent tööl, koolis või külas olles parem. Eriolukorras aga kooli ega sõprade juurde minna ei tohi ning kui päevade kaupa kogu pere kodus on, tekib lestadele sobivat toitu ja mõnusat elukeskkonda kordades rohkem kui tavaolukorras. Seega võtab Marii padjad kaenlasse ja viib need laborisse. Proovist selgub, et karvad, nahatükikesed, tolmuosakesed ehk tolmulestadele suupärased asjad on kõik olemas. Mida selle teadmisega ette võtta?

„Laser“ viib läbi ka testi „Muna õpetab kana!“ ehk uurib, kas poeg suudab isa Fortnite’i mängima õpetada. Seda maailma populaarseimat mängu on mänginud viimase paari aasta jooksul üle 250 miljoni inimese ja keskmiselt mängitakse seda 10 tundi nädalas. Ajal, mil koolimajas või kontoris paljud käima ei pea, ilmselt rohkemgi. Fortnite’ist on saanud igapäevane kinnisidee miljonitele. Ja miljoneid sellega ka teenitakse. Eelmise aasta Fortnite’i maailmameistriks krooniti toona 16-aastane Kyle “Bugha” Giersdorf”, kes kõndis turniirilt minema e-spordi ajaloo suurima auhinnarahaga - kolme miljoni dollari võrra rikkamana. 

Lapsi seega mängust eemale enam ei saa. Äkki peaks proovima nendega koos mängida? Miljonäriks ilmselt ei saa, aga üheskoos lastega põnevalt aega veeta küll. Nii võtabki “Laser” ühe tavalise pereisa Marguse ja paneb ta arvuti taha esimest korda elus Fortnite’i mängima. Selleks, et ta hätta ei jääks, õpetab teda selles virtuaalses maailmas vastaseid tapma tema enda poeg Marius. Kas see võiks tähendada, et mängust võiks saada uus isade-poegade kvaliteetaeg?

„Laser“ on TV3s täna kell 20.00.

Kommentaarid puuduvad