Muusik Yasmyn: rassism on enda mitte harimine ja ajaloost kinnihoidmine

uudised.ee

Laulja ja Raadio 2 saatejuht Yasmyn võttis USAs toimuvate rahutuste teemal sõna, tuues välja, et rassism on probleemiks ka Eestis.

Yasmyn tegi sisuka ja emotsionaalse avalduse Instagrami, mille avaldame täies mahus.

"Ma arvasin, et ma ei taha midagi sotsiaalmeedias öelda, kuna ma ei oska avalikult kaasa rääkida USA probleemidest. Küll aga oskan ma pöörduda eestlaste poole. Palun ärme ignoreerime probleemi, kuna "see on nii kaugel" või kuna "see ei mõjuta meid isiklikult!" Teie kannate nende patse, teie kuulate nende muusikat, teie vaatate nende filme, teie teete nende üle nalja, teie kasutate nende sõnu ning arvate et see on okei, kuna "me oleme nii kaugel ja siin see ongi normaalne."

"Igapäevaselt peame mina ja mu vend, Sissi ja Lisa Benita, Sandra Ashilevi, Carl Tuulik ja nii paljud teised tumedanahalised eestlased kogema rassismi meie oma enda rahva poolt. Inimeste poolt, kellega oleme samades haiglates sündinud ja samade tänavate peal üles kasvanud!"

"Rassism ei tähenda ainult, et sa ütled midagi negatiivset, rassism on ka negatiivsed pilgud, meeste poolt objektiviseerimine ja verbaalne ahistamine. Rassism on enda mitte harimine ja ajaloost kinni hoidmine."

"Näiteks kuulen palju, et "neeger on aegade algusest olnud Eestis normaalne iseloomustav sõna teie jaoks".

"Aga minu jaoks ei ole! Minu jaoks ei ole okei näha iga aasta telekas valget lauljat/näitlejat blackface'i tegemas! Minu jaoks ei ole okei, kui sa ütled, et afropatsid on lihtsalt soeng. Minu jaoks ei ole okei, kui sa ütled, et minu vend on pätt, aga mina olen seksikas ja eksootiline. Minu jaoks ei ole okei, kui sa oled mu sõber ja mõtled minust kui "sinu black friend".

"Need ei ole asjad, mida teie saate lihtsalt isepäi otsustada. Küsige meie käest! Töötame koos, et saaksime kõik ennast harida ning edasi areneda."

"See probleem pole "kaugel"! Kui sa nii arvad, siis on probleem sinus. Mässu point pole, et lihtsalt mässata, kuna üks ment tappis musta mehe. Point on selles, et see on kestnud aastaid ja nüüd on nende piir! Nad tahavad, et neid kuuldaks!"

"Kui sul ei ole midagi öelda, et kaasa rääkida, siis jaga seda, mis on juba öeldud, et inimesed näeksid. Palun oleme head inimesed!"

Yasmyni postitust on jaganud ka paljud Eesti tuntud inimesed, et sõnum leviks edasi võimalikult paljudele inimestele. Postitust on näha Madli Vilsari, Liza Lindi, Kristel Aaslaidi, Jüri Pootsmann, Liina-Ariadne Pedanik, Liisi Koikson jt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#blacklivesmatter

A post shared by YASMYN (@yasmyntheprincess) on

Kommentaarid puuduvad