Nelja inimese elu päästnud politseikoer Nacho läheb pensionile

uudised.ee

Ida prefektuur saatis neljapäeval pensionile teenistuskoera Nacho, kes on oma peremehe Raul Bambergi juhtimisel päästnud mitme inimese elu, leidnud suurtes kogustes narkootilisi aineid, kinni pidanud kurjategijaid ja oma paljude esinemistega rõõmustanud lapsi, vahendab BNS.

„Nacho on unelmate koer, ta on nii tark ja meie koostöö oli superhea,“ ütles Ida prefektuuri koertegrupi juhtivkoerajuht Raul Bamberg pressiesindaja teatel.

Nacho, ametliku nimega Mecberger Onni, on jaanuaris kaheksa-aastaseks saanud belgia lambakoer, kes saabus politsei- ja piirivalveametisse (PPA) Soomest kahe kuu vanuselt 2012. aasta kevadel. Bambergi sõnul tuli nutika koera esimene suurim töövõit siis, kui Nacho polnud isegi veel aastane – Nacho aitas politseinikel leida suure koguse narkoainet.

Teenistusaastate jooksul on Nacho päästnud nelja inimese elu – tegemist oli kadunud ja eksinud inimestega, kelle elusa ja tervena leidmiseni viis Nacho terav nina ja kiired käpad. Samuti on ta tabanud politsei eest pageda üritanud joobes juhte, tapmises kahtlustatavaid inimesi, kümneid kordi leidnud peidetuid narkootilisi aineid ja aidanud kolleege sõjaväepolitseist ja Keskkonnainspektsioonist. 2018. aastal tunnistati Nacho parimaks politseikoeraks.

„Raul ja Nacho on supermeeskond. Nende suurepäraste tulemuste taga on aga palju järjekindlat tööd,“ sõnas PPA eri- ja vormivarustuse juhtivametnik politseimajor Tõnu Tänav. “Koerajuhi amet on üks keerulisemaid, koer on peremehega peaaegu alati kaasas ja hea teenistuskoera treenimine on elukestev õpe. Koeral võivad olla õiged kaasasündinud instinktid ja hea nina, aga on vaja panustada väga palju töötunde, et pehmest ja nunnust karvakerast kasvaks üles oma peremehele võrdväärne partner ja abiline.”

Nacho sai tänasel ärasaatmisüritusel tänumeene, maiuse ja pehme aluse, kus saab pikutada. „Kodus ei peaks Nachol igav hakkama, sest peres on tal veel kaks kamraadi, kaheaastane Mauser ja viieaastane Tiissel. Nooremad poisid teevad tööd, Nacho saab aga puhata ja mängida,“ lisab Raul Bamberg.

Praegu on PPA-s kokku 81 teenistuskoera, seal hulgas 45 saksa lambakoera, 30 belgia lambakoera, üks vene jahispanjel, üks siledakarvaline retriiver ja neli inglise springerspanjeli. 

Kommentaarid puuduvad