Homme
06. aug
18...23
10...16
Ülehomme
07. aug
21...26
10...16

Meelelahutus

Edward von Lõnguse “Viimsepäeva katedraal” visualiseerib inimkonna rahakummardamist

Foto: Tanel Murd
14:46 02. juuli 2020
Autor: uudised.ee

Salapärase tänavakunstniku Edward von Lõnguse hiigelmõõtmetes isikunäitus “Viimsepäeva katedraal" on tänasest linnarahvale avatud. 800-ruutmeetrisel pinnal laiuv kunstielamus garanteerib mõttemõlgutused kaasaegse tarbimiskultuuri ning rahakummardamise teemal. 

Eile õhtul õnnistati katedraal sisse suurejoonelise avaüritusega, kus esines Winny Puhh, taevast sadas raha ning lühietenduse andis Must Kast koostöös Edward von Lõngusega valminud lavastusest "Sada sekundit südaööni”. Esitlusele tuli  Edward von Lõnguse võimas üle-elusuuruses tänapäevane tõlgendus Michelangelo “Viimsest kohtupäevast” ning Bernt Notke “Surmatantsust”, mis on loodud just selle näituse tarbeks. Hiigelmõõtmetes teosed on loodud terasplaatidele, mis kaaluvad kokku üle tonni. Lisaks mitmetele konkreetse ruumi jaoks loodud teostele saab näha laia valikut kunstniku varasematest töödest ning mitut uudisteost. 

Edward von Lõngus: “Viimsepäeva katedraal on pühendatud ainsale universaalsele religioonile, mis ühendab kõiki maid ja rahvaid, hoolimata kultuurilisest taustast, nahavärvist või jumalakuvandist. Ainus kokkuleppeline imaginaarväärtus, mille suhtes jagame kõik ühtset arusaama, on RAHA. Rahajumalat kummardame kõik ühtemoodi. Rahatäht on usuühik, mille väge tunnistavad kõik.

Usk on tegelikult ainus väärtus, mis annab kupüürile tema tagatise. Ilma usuta oleks ta vaid paberitükk. Meie usk selle paberitüki väärtusesse on aga niivõrd kindel ja vankumatu, et oleme valmis sellele järgnema kasvõi maailma lõppu. Raha lõi meie maailma. Raha selle ka hävitab.”

Musta Kasti ja Edward von Lõnguse koostöölavastus "Sada sekundit südaööni” on ruumiline elamus, mis on valminud kunstniku „Surmatantsu“ ja konkreetse ruumi sünkroonis.  Iroonilises tarbimiskultuuri pühitsuses ei sega „Surmatantsu“ osalisi sugugi sadade teadlaste ennustused maailmalõpust ning pöörane pillamine ja pidu käib täies hoos. 

Kunstniku „Surmatantsu“ saab näha vähendatud kujul, 12-meetrisena, Solarise keskuse disainitänaval, kus asub ka unikaalne rahaautomaat, kust iga soovija saab oma käega kunstniku loodud kupüüri välja tõmmata. 

Näitust saab külastada Ülemiste Citys aadressil Sepapaja 10  iseseisvalt K-P ajavahemikus 15:00-20:00 juuli lõpuni. Piiratud arv pääsmeid ekskursioonidele ning lavastusele "Sada sekundit südaööni” on müügil Piletilevis. 

“Viimsepäeva katedraal” on Tallinna Biennaali põhinäitus. Biennaal pakub arvukalt kunstielamusi kuu lõpuni, vaata programmi https://tallinnabiennaal.ee/ 


Kommentaarid

Kommentaare 0
Ole esimene ja lisa oma kommentaar!