Tallinna Linnateatrit väisas hooajal 47 642 vaatajat

uudised.ee

Reedel oma 55. hooaja lõpetanud Tallinna Linnateatrit külastada 47 642 vaatajat, toimus 322 etendust või sündmust ning välja tuli neli uuslavastust, vahendab BNS.

Hooaja alguses esietendus Priit Piusi lavastajadebüüt “Gorge Mastromase rituaalne tapmine”, millele detsembris järgnesid Elmo Nüganeni “Kommuun”  ja Artjom Garejevi “Enigma variatsioonid”. Mõlemaid talviseid uuslavastusi pärjati ka Eesti Teatri Aastaauhindade jagamisel: Kristjan Suits valiti kunstnikuauhinna laureaadiks muuhulgas kujundustega just nendele lavastustele ning Riina Roose ja Jaak Jürisson pälvisid sõnalavastuste muusikalise kujunduse ja originaalmuusika auhinna muusikalise kujunduse eest lavastusele "Kommuun". Teatriauhindade jagamisel tunnustati ka Sandra Uusbergi Ants Lauteri nimelise auhinnaga mitmete osatäitmiste eest Linnateatris, Emajõe Suveteatris ja Theatrumis. 

Kevadise koroonakriisi tõttu jäi ära Aleksandr Pepeljajevi suvelavastus “Ettevaatust, sõda ja rahu!” ning järgmisse hooaega lükkusid Diana Leesalu lavastuse “Nad tulid keskkööl” ja Elmo Nüganeni lavastuse “Lapsed” esietendused. Muutunud olud sundisid otsima teistmoodi viise eneseväljenduseks. 

Mikk Jürjens helistas karantiiniajal oma kolleegidele, et uurida, kuidas Linnateatri näitlejad olukorraga kohanesid ja mis mõtteid maailmas toimuv neis tekitas. Kõnedest sündis podcast “Kodurežiimil”, mis jääb meie Soundcloudi lehel seda kummalist eriolukorra kevadet dokumenteerima. 

Koostöös advokaadibürooga Cobalt sündis mais heategevuslik emadepäevakontsert. Diana Leesalu juhtimisel valminud kontsert-etenduses lõi kaasa peaaegu kogu Linnateatri trupp ning ansambel Regatt. Kontserdiga koguti raha MTÜ-le Peaaasjad ning kontsert jõudis eetrisse veebikeskkonnas Elisa Stage.

Kevadesse jäi ka mitmeid kirjandusteoste audiosalvestusi nagu Jan Kausi miniatuurikogu “Tallinna kaart” ettelugemine Tallinna päeva puhul ning audioraamatute salvestamine koostöös Eesti Pimedate Raamatukogu ja platvormiga Digiread.

Linnateatri peakunstnikku Kristjan Suitsu inspireeris eriolukord lavastajakingadesse astuma. Kevadise sunnitud kodusoleku ajal algasid videokõne kaudu proovid Evelin Võigemastiga, et tuua interneti teel inimesteni Jean Cocteau näidend “Inimese hääl”. Kriisi- ja muude asjaolude muutumisel kasvas projekt peagi täiemahuliseks lavastuseks, mida väike arv inimesi sai vaadata kohapealt Lavaaugust, ent enamik publikust koges teost hoopis otseülekandena Elisa Stage portaalist.

Teatril on ülimalt hea meel sellel hooajal alanud koostöö üle Elisaga, mis sai hoo sisse juba enne kevadist eriolukorda. Sügisel võeti üles lavastused “Miljoni vaade” ja “Kriipsud uksepiidal”, mis on vaadatavad Elisa videoriiulist. Need, kes ei ole Elisa teleteenuse kliendid, saavad etendusi näha portaalist elisastage.ee. Koostöö jätkub ning uusi lavastusi on peagi lisandumas.

Lisa tuli ka Linnateatri kirjastatud raamatutele. Kaante vahele sai Elmo Nüganeni Tammsaare-lavastuse “Karin ja Indrek. Tõde ja õigus. 4.” lugu - Pille-Riin Purje sulest sündis raamat “Vesiroos ja Paas”, mis põhineb lavastuse üleskirjutusel ja intervjuudel trupiliikmetega.

Linnateater tänab südamest näitlejaid Margus Taborit ja Kristjan Üksküla ning meie pikaaegset kunstnikku Kustav-Agu Püümanit, kellele teatri 55. hooaeg jääb Tallinna Linnateatris viimaseks. Uuest hooajast liituvad trupiga aga kolm värskelt lavakooli lõpetanud näitlejat - Simo Andre Kadastu, Maris Lüüs ja Kristiin Räägel.

Linnateatri kassa on 5. juulist 2. augustini suvepuhkusel ja avatakse taas 3. augustil kell 11. Järgmist hooaega alustame esialgu veel Laial tänaval, kuid sügis saab olema kolimishõnguline. Augustis saab teater kätte oma uue tootmiskompleksi Suur-Sõjamäel ja etendustegevuse kolib järgnevatel kuudel järk-järgult üle Salme Kultuurikeskusesse, kus tuuakse välja järgmise hooaja esimesed uuslavastused. 

Tallinna Linnateater tänab oma publikut, toetajaid ja koostööpartnereid eduka hooaja ning toetuse eest kriisi ajal.

 

Kommentaarid puuduvad