Tartuffi esimene film on seksuaalsest ahistamisest

uudised.ee

PÖFFi armastusfilmide festival Tartuff kuulutas välja esimese linateose, mille teema on praegu üliaktuaalne – seksuaalne ahistamine.

"Harjumuse jõud" (originaalis "Tottumiskysymys") koosneb kuuest absurdihuumoriga vürtsitatud loost, mis on inspireeritud igapäevastest naiste avaliku või varjatud diskrimineerimise viisidest.

"Kui te ei ole veel aru saanud, mida taotleb #MeToo, vaadake seda filmi," soovitab ajaleht Helsingin Sanomat, nimetades "Harjumuse jõudu" eelmise aasta olulisimaks Soome linateoseks.

Ühiskonnas juurdunud patriarhaalseid käitumismustreid avav draamakomöödia põhineb populaarsel lühifilmide sarjal "Üksikjuhtum," mille osad on Soome veebi-TVs Yle Areena kogunud juba üle miljoni vaatamiskorra.

Soome noorema ja keskmise põlve naisrežissööride jõudemonstratsiooniks nimetatava filmi on kirjutanud ja lavastanud Kirsikka Saari, Elli Toivoniemi, Anna Paavilainen, Alli Haapasalo, Reetta Aalto, Jenni Toivoniemi ja Miia Tervo. Mängivad Soome tippnäitlejad eesotsas Krista Kosoneni ja Johannes Holopaineniga.

Autorite enda sõnul ei ole filmi ajendiks niivõrd seksuaalne ahistamine, kuivõrd see, et ühiskond seda normaalseks peab.

Soome filmiauhinnale Jussi kandideerib "Harjumuse jõud" parima filmi, režii, stsenaariumi ja meeskõrvalosa kategoorias. Linateose rahvusvaheline esilinastus oli tänavusel Göteborgi filmifestivalil. Film jõuab Tartus ekraanile reedel, 14. augustil.

15. Tartuff leiab aset 10.–15. augustini, kui Tartu Raekoja platsist saab taas Eesti suurim vabaõhukino. Athena keskuses linastuvad dokumentaal- ja lastefilmid, lisaks toimub hulk eriüritusi. Esimest korda avab festival ka virtuaalse kinosaali, mida saab külastada üle kogu Eesti. Kogu programmi avalikustab festival juuli lõpus.

 

Kommentaarid puuduvad