BFM-ist võrsunud lavastaja German Golubi lõputöö võitis tudengi-Oscari

uudised.ee

Ameerika filmiakadeemia avalikustas ööl vastu kolmapäeva 47. üliõpilaste akadeemia auhindade ehk niinimetatud tudengi-Oscarite võitjad, kelle hulgas on ka Tallinna Ülikooli Balti filmi, meedia, kunstide ja kommunikatsiooni instituudi (BFM) bakalaureuse õppes režiieriala lõpetanud German Golubi lõputöö "Mu kallid laibad", vahendab BNS.

Sel aastal laekus auhindadele 1474 erinevat filmi 207 USA ja 121 rahvusvahelisest kõrgkoolist.

"Oleme auhinnast veel ärevil ja segadusse sattunud, sest Eestist peale Tanel Toomi pole keegi veel võitnud ja isiklikku kogemust pole," ütles Golub BNS-ile. "Meie töö on tehtud, film elab nüüd edasi oma elu. Me ei mõlenud hullu diipi filmi, aga nii kukkus välja. Filmiga on nii, et see hakkab mõjutama kaugelt, see vajab distantsi, et pilti kokku panna, mida see päriselt tähendab."

Golubi sõnul näitab tudengi-Oscari võitmine, et meeskonda ja kooli on võetud tõsiselt ning seatud latt annab prestiižse staatuse, mille abil on võimalik Eestit näidata väljapoole.

"Auhind on tähtis veel sellegi poolest, et saaks edasi arendada filmikunsti. Praegune näitab, et meie filmimaastikul on võimalused olemas ja tudengitel on võimalik siin õppida ja saada kõrgeid auhindu sellistelt organisatsioonidelt. See on väga oluline."

"Mina sain auhinnast teada akadeemialt otse reede õhtul, ametlik pressiteade tuli aga nüüd," sõnas Golub, kelle sõnul on auhinnale kandideerimise protsess olnud pikk ja närvesööv.

"Kaks võimalust on sinna saada - kas kool esitab, iga kool saab esitada ühe filmi aastas, või siis lühifilm, mis on osalenud vähemalt kolmel festivalil või võidab auhinna akadeemia sertifitseeritud festivalil."

Rahvusvaheliste filmikoolide narratiivsete lugude kategoorias pääses eelvalikusse Golubi sõnul 93 filmi, mille seast valiti välja kaheksa finalisti. Oscari-võitjateks loetakse kolme filmi, kuid akadeemia annab teada eraldi ka kulla, hõbeda ja pronksmedali võitnud filmid, seda 21. oktoobril peetaval tseremoonial.

Kui tavaliselt peetakse auhinnatseremooniat Los Angeleses, siis sel aastal on koroonaviiruse pandeemia tõttu Golubi sõnul neid ees ootamas niinimetatud gala Zoomi vahendusel.

"Edasi aga tähendab see seda, et meil on võimalik kandideerida niinimetatud päris-Oscaritele parima lühimängufilmi kategoorias," sõnas ta.

Varem on eesti lavastajatest võitnud tudengi-Oscari Tanel Toom oma filmiga "Pihtimus" (The Confession), mis oli tema Londoni õpingute ajal Briti riiklikus filmi- ja televisioonikoolis (National Film and Television School) lõputöö.

BFM-i jaoks on tegemist esmakordse tudengi-Oscari auhinnaga.

"Oleme äärmiselt uhked, et meil on sedavõrd andekad noored, kes nii kiiresti ja kaugele on suutelised jõudma," ütles instituudi vastne juht Birgit Vilgats BNS-ile.

"Suure tõuke annavad filmidele ka esimese õppeaasta meiste Elen Lotman ja režiieriala meister Peeter Simm, välisõppejõududest ka Ian Sellar," jagas Vilgats tunnustust ka kooli õppejõududele, kes on filmiga seotud.

"Koolile mõjub see absoluutse tunnustusena, me näeme Germanis palju suuremat potentsiaali kui vaid tudengi-Oscar ja loodame, et õppekavade konkurss muutub edaspidi veelgi tihedamaks."

Vilgatsi sõnul saab filmiharidus ilmselt värskest auhinnast ka rohkem tähelepanu.

"Filmitegijaid on täna iga nurga peal, aga tähele tuleb panna, et filmitegijad, kes on filmikoolis õppinud, neil on potentsiaal kõrgem," sõnas ta.

Vilgatsi sõnul on eriti positiivne see, et filmi produtsendid on alles bakalaureuseõppe kolmanda kursuse tudengid.

"See on veel ägedam. Ma ei tea, kuidas see (auhind) neile mõjub, aga loodan, et inspireerivalt. Loodan, et see neil nina püsti ei aja ja nad mõistavad, et elutöö seisab alles ees. Aga selline esimene samm auhinnarivis, see on väga kihvt," sõnas Vilgats.

BFM-i filmikunsti õppekava kuraator ja kunstide akadeemilise suuna juht Veiko Vaatmann ütles BNS-ile, et BFM-i kui filmikooli jaoks on tudengi-Oscar võrreldav Nobeli auhinna võiduga.

"See on erakordne saavutus kooli ajaloos ja suur tunnustus õppekavale ning selle loojatele (Jüri Sillart, Elen Lotman)," ütles Vaatmann. "Olen kindel, et see mõjub kõigile õpilastele ja õppejõududele inspireerivalt ega jää viimaseks suureks võiduks meie kallile filmiperele."

Vaatmann tõi esile filmitudengeid kui erakordselt töökaid noori inimesi. "Muidu ei peaks nad sellel õppekaval nädalatki vastu. Aga isegi kõige töökamate seas on Germani pühendumus filmile alati silma paistnud."

"Mu kallid laibad", mille juures Golub oli nii režissöör kui stsenarist, räägib loo haige ema eest hoolitsevast noormehest (Ruuben-Joosua Palu), kes jääb ootamatult kodust ilma ja on sunnitud vastu võtma töö laibavedajana. Olukorra muudab veidraks pikaaegse kogemusega kolleeg (Erki Laur), kelle jaoks on see vaid järjekordne päev tööpostil.

Võidufilm asub peatselt tegema festivaliringi, enne kui jõuab Eestis avalikkuse ette. Samas on Golubi varasemaid tudengifilme ja ka teiste filmitudengite filme võimalik vaadata BFM-i voogedastusplatvormil www.studentfilmmarket.com.

Lisaks Golubile võitsid samas kategoorias auhinna Percival Argüero Mendoza Mehhiko filmikoolist ja Marie McCourt Belgia filmikoolist.

Kommentaarid puuduvad