Veljo Tormise loomingu põhjal valmib muusikalavastus „Ringlemisi“

uudised.ee

Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Eesti Kontserdi koostöös jõuab lavale Veljo Tormise loomingust inspireeritud muusikalavastus „Ringlemisi“, millega tähistatakse helilooja 90. sünniaastapäeva. Muusikalavastuse lavastaja-koreograaf on Teet Kask, muusikaline juht ja dirigent Kaspars Putniņš. Eesti Filharmoonia Kammerkoorile sekundeerib solistina Liisi Koikson. Etendused toimuvad 24.-26. septembrini Estonia kontserdisaalis, Pärnu kontserdimajas ja Vanemuise kontserdimajas.

Muusikalavastus „Ringlemisi” jutustab läbi Veljo Tormise muusika looduses vahelduvatest aastaaegadest, mis metafoorselt kujutavad ka inimese eluringi. „Avastasin Tormise muusikas võime puudutada erinevaid kihte, milles seisneb inimeseks olemise väärtus,“ räägib Teet Kask. „Meie geograafilises paigas on neli aastaaega, mis kujundavad inimese suhet loodusega. Teisalt inimese elu sünni, nooruse, tegutsemise ja surmaga on osa ajatust universumist. Need loodusrütmid ja eluringid on pidevas ringlemises.“

Eesti Filharmoonia Kammerkoori esituses on lavastusse põimitud Veljo Tormise tuntud kooriteosed: „Jaanilaulud”, „Pikse litaania”, „Sügismaastikud”, „Virmalised”, „Helletused”, „Ingerimaa õhtud” jm. Tormise vähem esitatud vokaalteoseid „Neli kildu”, „Kimbuke tähti”, „Kolm lille“ ja „Nukrad viivud“ esitab aga Liisi Koikson. Dirigent Kaspars Putniņši sõnul peegeldavad solisti esitatud vokaalminiatuurid inimese intiimset ja isiklikku sisemaailma, koorilaulud aga universaalset. „Tormise looming on küll väga selgelt äratuntavalt Eesti asi, aga samas arhetüüpne, mida saab suumida ülemaailmseks sõnumiks“, lisab Putniņš.

Muusikalavastuse valmimisprotsessi on kaasatud ka heliloojad Ülo Krigul ja Sander Mölder, kes loovad Tormise originaalloomingu ümber laiendatud akustilise ruumi, et tekitada elektrooniliselt töödeldud heli abil üleminekuid haprast soololaulust massiivse koorifaktuurini.

„Ringlemisi“ lavakujunduse teevad neli Eesti Kunstiakadeemia tudengit Anu Kadri Uustalu, Katharina Kuusemets, Katariina Kivi, Kadri Vahar (juhendaja Sander Haugas), kes peegeldavad noorema põlvkonna nägemust Tormise loomingust. Oluline roll on kujunduses ka Taavi „Miisu” Varmi videolahendustel ja Margus Vaiguri valguskujundusel.

Kommentaarid puuduvad