Jazzkaare avapäev tõi lavale kodumaised muusikatipud

uudised.ee

Reedel sai hoo sisse rahvusvaheline festival Jazzkaar, mis toimub 9.-15. oktoobrini Telliskivi loomelinnakus ja 3. novembril Alexela kontserdimajas.

Õhtu juhatasid tervitussõnadega sisse kultuuriminister Tõnis Lukas ja festivali direktor ning kunstiline juht Anne Erm. Vaba Lava ja Fotografiska täitusid eriilmeliste kontsertidega, mis pälvisid publiku vaimustatud vastuvõtu. Vaiko Eplik ja Kristjan Randalu avasid festivali kontserdiga "Kooskõla lahkhelid", mis tegi kummarduse meeste kümme aastat tagasi alguse saanud muusikalisele koostööle. Kõlasid palad albumitelt "Kooskõla" ja "Lahkhelid" ning kuulda sai Epliku lugudel põhinevaid interpretatsioone. Nii olid omanäolises seades palad nagu "Kuningal on külm", "Nõgesed", "Homne päev" ja mitmed teised armastatud lood. 

Edasi liiguti jazz'i juurte juurde. Jason Hunter Group esitles kevadel välja antud albumit "From afar", mis tõi kuulajad tagasi traditsioonilise jazz'i rüppe pakkudes ka säravaid instrumentaalsoolosid ning siin-seal mõjutusi hiphopikultuurist. Rita Ray kontsert ei jätnud korraldajate sõnul külmaks kedagi, soulidiiva esitas lugusid oma debüütalbumilt "Old Love Will Rust" ning kostitas kuulajaid ka uuema loominguga. Õhtule pani punkti improvisatsiooniline avapäeva jämm Janno Trumpi eestvedamisel.

Jazzkaare avanädalavahetus jätkub aga hingemuusikaga. Laupäeval tasub võtta terve pere kaasa Vabale Lavale ja nautida Hanna-Liina Võsaperekontserti "Kribeli-krabeli-pumps!". Liisi Koiksonil täitub 15 aastat armastatud albumi "Väike järv" ilmumisest ja esitlusest Jazzkaarel. Selle auks saavad armastatud lood kõlama uues kuues ja uues ajas. Edasi saab kuulata kaunikõlalist meloodilist jazz'i  – hinnatud muusikaline trio Sooäär/Yaralyan/Ounaskari esitleb oma uut albumit "Goodbye July". Popmuusikaaustajaid rõõmustab aga NOËPi akustiline kontsert. Laupäev lõpetatakse rõõmsalt funkides, Siim Aimla Funk Band kutsub Fotografiskasse gruuvima.

Pühapäevane programm on mitmekülgne ja sisukas. Norra populaarseim pop-jazz-vokalist Silje Nergaard toob lavale oma karjääri parimad palad koos pianist Espen Bergiga. Noorema generatsiooni hinnatud trummar Ramuel Tafenau esitab muusikat oma debüütalbumilt "Gather around". Publikut rõõmustab Skandinaavia supergrupp Rymden, kelle helikeel on dünaamiline ja virtuoosne, kontrastne ja eepiline. Ivi Rausi ja Laura Põldvere teevad kummarduse Uno Naissoo loomingule ning Rita Ray lõpetab kvaliteetmuusikast tulvil nädalavahetuse souli ja r'n'b lummuses. 

Kommentaarid puuduvad