Eesti tipp-pianistid kannavad ette kõik Beethoveni klaverikontserdid

uudised.ee

Tallinnas reedel algav 12. rahvusvaheline festivali Klaver võõrustab Estonia kontserdisaalis kolme säravat külalispianisti, kodumaised klaveritipud kannavad aga ette kõik Beethoveni viis klaverikontserti, vahendab BNS. 

Festival Klaver on juba möödunud sajandi lõpust toonud igal teisel sügisel Tallinnasse maailma pianistide eliidi ning festivali sisutihe kava on aastaid olnud Eesti kontserdielu suursündmus.

Seekordse festivali keskse telje kujundavad Beethoveni klaverikontserdid Eesti juhtivate klaverikunstnike esituses, saatjaks kolm silmapaistvat muusikakollektiivi. „Beethoveni looming vajab kogu aeg taasmõtestamist nii interpreetide kui ka kuulajate poolt, selles ongi interpretatsioonikunsti iva. Muusikateosed elavad ettekannetes, aktiivses suhtluses publiku ja interpreedi vahel. Sellist tiheda kavaga Beethoveni ja pianismi kooslust ei kuule kaugeltki sageli, tõotab tulla intensiivne elamus,“ lubas festivali kunstiline juhi Sten Lassmann.

Festivali avaõhtul reedel astuvad Estonia kontserdisaalis koos Eesti Riikliku Sümfooniaorkestriga üles Age Juurikas ja Maksim Štšura, dirigeerib Vello Pähn. Pühapäeval  on solistideks Irina Zahharenkova ja Ralf Taal, kaastegev on Tallinna Kammerorkester Kaspar Männi juhatusel. Festivali lõppakordiks 23. oktoobril on pianistide Sten Lassmanni ja Sten Heinoja kontsert, saatjaks Eesti Sinfonietta.

Tänavu on festivali programmis ka kolme eri vanuses ja erineva taustaga tipp-pianisti kolm fantastilist sooloõhtut: esinevad Pietro de Maria Itaaliast, Yeol Eum Son Lõuna-Koreast ja Lucas Debargue Prantsusmaalt. Varem välja kuulutatud festivali neljas väliskülaline Nikolai Demidenko Venemaalt ei saa tervislikel põhjustel osaleda, tema asemel astub soolokontserdiga üles Irina Zahharenkova, tuues publikuni Beethoveni kolm viimast klaverisonaati.

Lassmanni sõnul sai külalisesinejate valikul määravaks nende eriilmelisus. „Imponeerib just see, et nad esindavad eri põlvkondi. Igal õhtul erinev interpreet, see tekitab tihendatud mulje ja võrdlused, mida iga kuulaja saab tunnetada. Need võimenduvad, intensiivistuvad, andes kuulajale mõnes mõttes muusikalise erikursuse ja esteetilise laengu, mis paigutab paljud hilisemadki muusikalised elamused mingile skaalale,“ rääkis Lassmann.

Festivali programmi mahub ka armastatud maestro Rein Rannapi uue plaadi „Ikka ja alati“ esitluskontsert laupäeval, 17. oktoobril Estonia kontserdisaalis.

Klassikaraadio teeb otseülekande kõigist Beethoveni klaverikontsertidelt ja Lõuna-Korea pianisti Yeol Eum Soni autoriõhtult.

Kommentaarid puuduvad