Täna
24. okt
5...11
-1...8
Homme
25. okt
8...13
2...10

Meelelahutus

Pimedal porikuul tahetakse vanglat, merekindlust ja karjääre avastada

Foto: Pressimaterjal/Haapsalu ja Läänemaa maitsed
11:15 16. oktoober 2020
Autor: uudised.ee

Oktoobris veel viimaseid nädalaid kestval poriste ilmade festivalil on tänavu eriti suur huvi ebatraditsiooniliste looduselamuste vastu - olgu nendeks laternatega retk vanglasse, matk pankranniku merekindlusesse või  karjääride avastamine elektritõukeratastega. 

Loode-Eesti vähemtuntud paiku tutvustava Porikuu festivali populaarseimateks sündmusteks on projektijuht Elisabet Masti sõnul erinevad värskes õhus aset leidvad üritused, millest paljud juba festivali esimestel päevadel täis broneeriti.

“Oleme Porikuu festivali esimeste nädalate jooksul näinud väga suurt huvi seikluste vastu, mis toimuvad just välitingimustes - neid on soosinud suurepärased ilmad kui ka soov veeta viiruste hooajal vaba aega värskes õhus. Ka festivali viimased kaks nädalat on täis pikitud kümneid üritusi, millest osa võttes on võimalik avastada põnevaid Loode-Eesti paiku, kuhu tavapäraselt ei satuta,” selgitas Mast kohalike poolt korraldatavate ürituste erakordsust.

Vanglad, tuhamägi ja merekindlused

Seiklejatele soovitab Mast heita pilgu festivaliprogrammi kavas olevale laternatega retkele Murru vanglasse, elektritõukeratta matkale Rummu karjääris, tuhamägedel ja Padise radadel ning külastusele Suurupi merekindlusesse ja tuletorni. “Tegemist on unikaalsete paikadega, kuhu igaüks kindlasti igapäevaselt ei satu,” märkis ta ja lisas, et iga retk on korraldajate poolt hästi ette valmistatud ja osalejate jaoks põnevaks planeeritud.

Loodusmatkad täiskuul või iidsetes tammikutes

Loodussõprade jaoks on Masti sõnul programmis palju võimalusi avastada kohalike väiketegijatega mitte nii tuntud paiku ja nende lugusid, näiteks matkates ümber Valgejärve, külastades täiskuul Veskijärve raba või avastades Vasalemma maapõue eripärasid.

Gurmaanid osalevad poti ja panniga

Toiduelamuste otsijatele pakub festival Masti sõnul võimalusi looduses uusi maitseid kokata. “Festivali viimasel päeval toimuva Veskijärve matkaürituse üheks osaks on lõkketoitude kokkamine. Samal päeval saab osaleda ja kokata Padise kastellis ja Altmõisa külalistemajas toimuvates Halloweenile pühendatud kõrvitsapäeva õpitubades,” tõi ta näiteid. Nendele, kes ise kokata ei soovi, aga tahavad maitsta kohalike talupidajate toodangut, korraldatakse kuu eelviimasel nädalal Tuula külas gurmeeturg ja hobikokkade kohvik.

Muusikud nii meilt kui välismaalt

“Muusikasõpradel on võimalik saada osa nii kohalike kui ka külalismuusikute loomingust selleks spetsiaalselt korraldatud Porikuu-teemalistel üritustel,” märkis Mast. Nii näiteks astuvad oktoobrikuu eelviimasel nädalal Haapsalus publiku ette Californiast pärit jazzmuusik Jason Hunter ja sellest järgneval päeval tuntud kodumaine artist Ott Lepland, samas kui kuu viimastel päevadel saab kuulda noorte jazzlauljate musitseerimist õdusas Ääsmäe Külaplatsikohvikus.

Koroonaviiruse levikut arvestades ja festivali ohutust tagades toimub tänavu palju üritusi Masti sõnul välitingimustes, sealjuures tagatakse desinfitseerimisvahendite ja võimalusel ka maskide olemasolu. Samuti on igale üritusele kehtestatud osalejate piirarv, mis tagab väiksemad grupid. Vabade kohtade info iga ürituse kohta uueneb pidevalt festivali kodulehel porikuu.ee.

Festivali korraldamist kaasrahastavad Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfond ja piirkonna omavalitsused.


Kommentaarid

Kommentaare 0
Ole esimene ja lisa oma kommentaar!