Fotografiskasse jõuab näitus 1960. aastate Hamburgi sadamapiirkonnast

uudised.ee

Fotografiskas on alates 30. oktoobrist avatud Rootsi fotograafi Anders Peterseni näitus "Lehmitzi värvid", mis on jäädvustatud Hamburgi sadamapiirkonnas 1960. aastate lõpus. Lisaks fotodele eksponeeritakse näitusel ka kontaktkoopiaid.

Petersen veetis teismelisena sadamapiirkonnas kuus kuud ning aastaid hiljem Christer Strömholmi fotokooli üliõpilasena pöördus ta sinna tagasi, et oma sõprade portreed üles pildistada. Vanasse kohtumispaika Hamburgi Scandi Bari jõudes selgus, et suuremat osa neist enam seal ei olnud: nad olid kas surnud või edasi liikunud. Gertrud, üks vähestest, kes oli sinna veel jäänud, otsustas Andersi viia ühte veelgi kaugemal Reeperbahnil asuvasse kahtlase kuulsusega kohta. 

See oli Cafe Lehmitz, mille kundedega Petersen 1967-1970 tutvust tegi ning kus ta pani 1970. aastal neljaks päevaks üles oma esimese näituse. Baaripidaja Kurti nõusolekul pandi 350 fotot knopkadega seina peale ning igaüks, kes end pildil ära tundis, võis pildi kaasa võtta. Petersen hoidis koopiad fotodest raamatu jaoks alles.

"Anders Peterseni mustvalged fotod on oma olemuselt dokumentaalsed, aga samas intiimsed ja hüpnootilised," ütles Fotografiska kaasasutaja Maarja Loorents ja lisas, et tema fotod peegeldavad üht konkreetset ajastut Hamburgi sadamapiirkonna ajaloos, aga tema fotokäekiri on andnud olulise panuse dokumentaalfoto kui kunstivormi arengusse. "Ta ei pildistanud ühiskonna äärealade elulaadi, vaid inimesi, kes olid valmis kaamera ees jagama autentset hetke nende endi elust."

Anders Peterseni näitus "Lehmitzi värvid" on Fotografiskas avatud 30. oktoobrist kuni 7. veebruarini 2021. Näitus on valminud koostöös kuraator Angie Aströmiga.

Kommentaarid puuduvad