PÖFF-i avab Rainer Werner Fassbinderi eluloofilm “Enfant terrible”​

uudised.ee

24. Pimedate Ööde filmifestivali avafilm on režissöör Oskar Roehleri "Enfant terrible", mis räägib Saksa kultuslavastaja Rainer Werner Fassbinderi elust.

Radikaalne lavastaja ja veendunud elupõletaja kehastab Oskar Roehleri avameelses filmis nii geeniust kui despooti, kes hävitas korraga ennast ja oma lähedasi, olles sageli vastuolus iseenda ja ühiskonnaga. Ta suri kõigest 37-aastasena narkootikumide üledoosi tõttu, jõudes enne seda teha üle 40 filmi, millest paljud on läinud ka maailma filmiajalukku, nende hulgas näiteks "Petra von Kanti kibedad pisarad", "Maria Brauni abielu", "Hirm närib hinge seest", "Berliin, Alexanderplatz" ja "Veronika Vossi igatsus". Fassbinderit kehastab filmis Oliver Masucci.

"Enfant terrible" kuulub ka Euroopa filmiakadeemia aasta parimate mängufilmide eelvalikusse, Saksamaa kinodes on see alla 16-aastatele vaatajatele keelatud.

Saksa filme on PÖFFi kavas tänavu rohkem kui kunagi varem – kokku 15 – , sest festivali külalisriik on Saksamaa. Fookusprogramm kannab pealkirja "Uus Saksa film" ja seda esitleb Goethe Instituut. Filmid jõuavad Eestisse koostöös agentuuriga German Films.

Goethe Instituudi juhataja Ulrich Ribberti sõnul kujutab tänavune PÖFF Saksa filmi huvilistele tõelist maiuspala. "Usun, et sellest programmist võib saada üks selle aasta kultuurisündmusi," ütles ta.

Programmi koostaja Christoph Gröneri sõnul võib saksa filmi praegustes arengutes näha seoseid 1970. aastate uue laine filmidega. Samuti tõstis ta esile, et tänavune filmivalik ei esinda mitte ainult üht, vaid mitut identiteeti, mille vahel toimub pidev diskussioon.

Kommentaarid puuduvad