Läänemaa Toidunädal ootab maitsma kohalikku toitu

uudised.ee

Sel nädalal saab alguse Läänemaa Toidunädal, mis kümne päeva vältel pakub võimalust teha tutvust kohalike maitsetega üle kogu maakonna, vahendab BNS.

Osaleda saab nii töötubades kui õhtusöökidel ning toidukohtadest leiab spetsiaalseid toidunädala menüüsid – kokku toimub ligi paarkümmend sündmust kohaliku toidu huvilistele. 

Toidunädala sündmuste ja pakkumiste kaudu Läänemaa toidukultuuri tutvustav Läänemaa Toidunädal toimub juba kolmandat korda. Kodukant Läänemaa kohaliku toidu spetsialisti Eva Rahvi sõnul on sündmuse eesmärk tuua esile kohalik värske tooraine ja selle kasvatajad ning tutvustada Läänemaa toidukultuuri eripärasid ja siinseid tegijaid. “Sellel aastal on senisest enam rõhku pandnud lastele ja noortele, kellel on võimalus teha tutvust talueluga Tänava talus ja Pusku turismitalus ning osaleda erilistes muuseumitundides koos toidu valmistamise ja maitsmisega,” selgitas Rahv.

“Läänemaa toidunädala programmi eriürituste sarja avab 13. novembril restoranis Kärme Küülik toimuv meeleolukas õhtu, kus söögikaart on maailmakuulsatest roogadest, mis on valmistatud Läänemaa toorainest. Muusikalist elamust pakub Antti Kammiste. Samal õhtul musitseertib peakoka suurejoonelise menüü kõrvale Dirhami Kalakohvikus Marek Sadam. 14. novembril toimub kohvikus #karjakuus “Linnapeaprovva piduõhtu “Elu on pidu”” koos õhtusöögi ja selle juurde sobitatud veinidega. Roosta puhkeküla restos esineb samal õhtul Puuluup ja loomulikult pakutakse õhtusööki kohalikust kraamist,” loetles Rahv. 

Toidunädalaga tahetakse inimesi kutsuda välja ka pimedal ajal, pakkudes mitmeid väikese osalejate arvuga eriüritusi, kus kokkadel on võimalik näidata oma oskusi ja pakkuda külalistele tavapärasest erilisemat elamust. 

“Restoran KaksTeist korraldab 19. novembril neljakäigulise õhtusöögi, mis on saanud inspiratsiooni Läänemaa metsadest ja loodusest. Mulliga ja Mullita vinoteek tähistab veiniaasta algust 18. novembril. Veiniaasta alguse traditsioon pärineb küll Prantsusmaalt, aga on tänaseks levinud üle maailma,” jätkas loetlemisega Rahv.

Lisaks üritustele ootavad külastajaid põnevad töötoad näiteks Palivere söögitoas, kus saab õppida karaski valmistamist. Noarootsis Fridholmi talus saab tutvust teha fotokunsti saladustega toidumaailmas. Tänava talus toimub kokteilikoolitus, kus keemiku haridusega peremees segab talus valminud siirupitest kõige eri-ilmelisemaid jooke nii kokteilideks kui mokteilideks. Linnamäe Arenguseltsi majas õpitakse Läänemaale iseloomuliku keeduleiva valmistamist.

Läänemaa Toidunädala kava sisaldab tegevusi kümneks päevaks ning pakkumisi lisandub juurde. Toidunädal lõppeb Marimetsa rabas avastus-ja maitseretkel, kus läbi raba juhatab matkajuht Romet Vaino ja lõkkel valmistatud toitu pakub Joel Kannimäe.  

Toidunädala kohaliku toorainega erimenüüd on pakkumises Roosta puhkekülas, kohvikus #karjakuus, Restoranis Blu Holm, Kärmes küülikus, Nurme Bistroos, Purtse Gastros, Wana kooli kohvikus, Restoran Soffas, Nõva mõisa kohvitoas ja Hapsal Dietrich kohvikus. 

Võttes arvesse koroonaviiruse levikut ning selleks, et tagada ohutus üritustel, toimub sellel aastal palju üritusi väikestes gruppides või hoopiski välitingimustes, seejuures tagatakse desinfitseerimisvahendite ja võimalusel ka maskide olemasolu. Igale üritusele on kehtestatud osalejate piirarv, mis tagab väiksemad külastajate grupid. Toidunädala programmis osalevad restoranid ja kohvikud jälgivad hajutamise nõudeid.

Seekordne toidunädal kestab 12.-22. novembrini. Kava on leitav veebilehelt www.laanematoit.ee  ja korraldajad ootavad külastama ka ürituse sotsiaalmeedialehte.

Kommentaarid puuduvad