Vanalinna jõuluprogramm pakub elamusi advendiajast uue aasta alguseni 

uudised.ee

Reedel kell 17 süttivad jõulutuled Tallinnas Raekoja platsil, juhatades sisse muinasjutulised jõulud Tallinna vanalinnas - rikkalikku programmi saab nautida uue aasta 10. jaanuarini, vahendab BNS.

„Esimeseks advendiks muudavad linna muinasjutuliseks nii rohked valgusinstallatsioonid, dekoreeritud tänavad, linnamüür, puud ja hooned, aga ka täiesti unikaalne kultuuriprogramm. Selle kokkupanek sai võimalikuks tänu mitme asutuse koostööle ja ka meie Hopneri majast pärit toredatele ideedele. Programm vältab ligi poolteist kuud ning siit leiab enda jaoks huvipakkuvat nii kunsti- ja muusikasõber kui ka käsitööst või ajaloost huvituja,“ sõnas Kesklinna vanem Monika Haukanõmm.

Linnaosavanem tõstis programmist esile mõned sündmused. „29. novembril kell 14 tasub tulla Raekoja platsile osa saama esimese advendiküünla süütamisest, seejärel minna Katariina kirikusse valgustama nähtamatut jõulukuuske ja edasi Viru tänavale, kus vaateaknad muutuvad kontserdilavaks. Järgnevatel nädalavahetustel ongi seal igapäevaste akende asemel kontserdi- ja tantsulavad. Pikk tänav muutub aga osaliselt ööpäevaringselt avatud vabaõhu kunstigaleriiks.“

Nähtamatu kuuse installatsiooni Katariina kirikus saab teeküünaldega valgustamas käia kogu advendiaja nädalalõputi kella 12–19. Turismiinfokeskuse aknal võib ööpäev läbi näha erilist, pilliroost jõulukuuske. Vabaduse väljakut ehib igal advendil täienev suursugune valguspurskkaev. 4.–6. detsembri loojangust südaööni saab aga mitme kunstniku loodud valgusinstallatsioone imetleda Tornide väljakul, kuhu uusi valguslahendusi lisandub loodetavasti kogu jõulukuu jooksul. Toompea nõlval Snelli tiigi kohal löövad teiseks advendiks särama kaheksa valgustamme – igal Tallinna linnaosal oma puu. 

Läbi jõuluaja kuni uue aastani korraldatakse vanalinnas rohkelt ekskursioone ja jalutuskäike. Kirikutes on võimalik kuulata kontserte, nagu ka Hopneri majas ja mujalgi. 12. ja 13. detsembril tasub tulla Raekoja platsile oma rahvarõivaid tuulutama ja teiste omi imetlema. Näeb ka rahvatantsurühmade esinemist ja saab ise kaasa lüüa sabatantsus mööda Viru tänavat ja ümber jõulukuuse. Kuuski on Raekoja platsil seekord rohkem kui üks – sinna tekivad väiksed kuusesalud, milles võib kohata ka metsloomi. Nii võlumetsas kui karussellidel saab lustida ka pärast aastavahetust. 

Vanalinna restoranid ja kohvikud on kokku pannud ühise jõulumenüü. Viie euro eest võib seal teha põgusa maitserännaku, veidi suurema summa eest aga valida meelepärase komplekti kolmest roast. Lapsed saavad töötubades valmistada pitsat või piparkooke. Kunstnike käega vormitud piparkoogikunsti saab aga imetleda PiparkoogiMaania näitusel disaini- ja arhitektuurigaleriis kuni 7. jaanuarini. Tervislikku ajaviidet nii suurtele kui väikestele pakub iga päev liuväli Harju tänaval. 

„Jõulujärgseks ajaks ja uue aasta algusekski on kavas veel mitmeid originaalseid üritusi ja installatsioone. Seepärast tasub üha täieneval sündmuste kaval silma peal hoida – seda on kõige parem teha veebilehel www.visittallinn.ee,“ lisas Monika Haukanõmm.

Kommentaarid puuduvad