Antsla roolijoodikuks tembeldatud Viljar manitseb: purjus peaga sõita ei tohi!

uudised.ee

Taavi Libe läheb külla Antsla mehele Viljarile, kes tahab rääkida, kui kibedaks võib minna elu, kui napsuse peaga rooli istuda. Kohalikul aktivistil Viljaril on saatuslikku vea tõttu jahmerdamist olnud mitmeks aastaks ning lõppu saagal ei paista.

Mehe sekeldused alguse ühise sõbraga istumisest: sõber võttis viina ja Viljar piirdus õluga. Kuna mehel oli soov enda auto Antsla kultuurimaja juurest koju tuua, istuski ta autorooli ja läbis umbes 500 meetrit. Politsei pidas mehe tänavalõigul kinni ja tal tuvastati kriminaalne joove - 0,79 promilli. Viljar näeb mõneski süüd oma kasvatusel. "See ongi keelamise ja distsiplineeri kontroll. Vead tulevad ju lapsepõlvest, mitte 58 aastaselt. Viga peab otsima sealt - keelata, karistada, kurjustada, siis inimesel tekibki reaktsioon, et pahandust teha," tõdeb ta, et tema ema oli liiga range temaga.

Viljar kahetseb juhtunut siiralt ja vabandab nii ema, sõprade, tuttavate kui kõigi sugulaste ees. "Ärge mitte mingil juhul tehke seda, et te lähete joobes peaga rooli," manitseb Viljar. "Purjus peaga sõita ei tohi!"

Kodus avab Viljar Taavile ühe oma köögisahtlitest, kust vaatab vastu kahe aasta jooksul kogutud õllepudeli korke. Neid on vähemalt 1000 kui mitte rohkem. Taavi küsib, kas Viljar mitte ei arva, et ta on alkohoolik. "Kindlasti arvan," vastab ta.

Mitte ainult ei või purjus peaga rooli istumine tuua kaasa koledat liiklusõnnetust, vaid keerab ka muu elu täiesti pea peale. "Sellist tegu ei tohi sooritada. Pärast kaasnevad karistused ja mis hiljem juhtub, on väga julm - kuni vanglani välja pluss rahaline kahju ja sotsiaalsed programmid, mida sa pead läbima. Sa ei sõltu enam iseendast," kirjeldab Viljar ja lisab, et kuigi tal polnud karistust, mis oleks keelanud tal edaspidi alkoholi tarvitada, tõi see siiski talle jamad kaela. Järelvaataja silmis oli sünnipäevapeol tarvitatud alkohol kurjast ja Viljarit ähvardati kohtuga, kuhu see ka jõudis. 

Järelvaataja esitas kohtule taotluse, et määrata mehele kaheaastane alkoholikeeld. Seetõttu on Viljar loobunud ka kaineks saamisest - vähemalt kuni määruse jõustumiseni. "Põhimõtteliselt võin ma juua praegu kolm viina päevas. Peale määruse jõustumist null," selgitab ta. Kui Viljar peaks seda rikkuma ja siiski alkoholi tarvitama, tuleb tal veeta üks aasta vanglas. 

Praegu on mehel siht silme ees - saada tagasi oma juhiload ja selle nimel liitus ta ka autokooliga ning asus taas liiklusreegleid õppima.

"Märgatud Eestis" on TV3 eetris neljapäeval, 25. veebruaril kell 20!

[embed]http://www.tv3play.ee/play/11432609[/embed]

Kommentaarid puuduvad