Synlabi laboriarst Jüri Laasik: inimene peaks kõik vajalikud ained saama kätte igapäevasest toidust

uudised.ee

Raadio Star FM hommikuprogrammis oli külas Synlabi laboriarsti Dr. Jüri Laasikuga, kellega räägiti nii koroonast, kevadväsimusest kui ka D-vitamiini olulisusest.

Pille uuris koheselt, kas nüüd, kui Jürgen on pääsenud isolatsioonist tagasi tööle, on okei temaga lähedalt kokkupuutuda. “Praegu ei ole veel kindel, kas nendel, kellel on haigusejärgselt või vaktsineerimisejärgselt tekkinud antikehad, kuivõrd nemad võivad olla haigusekandjad ikkagi edasi. Nii et parem oleks, et kallistamisest ja musitamisest esialgu hoiduda,” selgitab Laasik ja lisab, et Jürgen on ilmselt siiski veel nakkusohtlik

Laasiku sõnul tähendab vaktsineerimine seda, et inimene ise enam ei haigestu, aga võib jätkuvalt siiski olla viirusekandja ja seda levitada teistele. Kas ja mil moel erinevad pakutavad vaktsiinid üksteisest? “Üks, mis on kindel – te võite alati keelduda,” kinnitab ta. “Koroona on üldlaboriarsti poole pealt natuke kaugeks jäänud, sellega tegelevad spetsialistid ja ma ei oska sellele vastata.”

Külm ja pime ilm väsitab meid kõiki ja tihtipeale tunnevad mõned inimesed ka nii-öelda kevadväsimust. Dr Laasikul on selle kohapealt aga oma teooria. “Kevadväsimus on tulnud sellest, et on pikk talv ja päikest vähe ja see kulmineerub kevadega. Tegelikult see väsimus on nii sage nähtus, et klassikud juba ütlevad, et see on nii sage, et see on üks normi variante. See on termin, mida kasutatakse üldise energia puudumise kirjeldamiseks,” selgitab ta.

Dr Laasiku sõnul on äärmiselt oluline vitamiin just D-vitamiin, mida saab päikesest ehk paratamatult jääb eestlastel sellest tihti vajaka ning toidust piisavat kogust kätte ei saa. “Selleks, et teada saada, milline võiks see päevane doos olla, tuleks D-vitamiini sisaldus veres määrata,” sõnab ta ja lisab, et mõned inimesed vajavad rohkem ja mõned vähem. “Inimene peaks saama kõik vajalikud mineraalained kätte igapäevasest toidust. Toitumine on oluline asi väsimuse juures!”

Kuula hommikuprogrammi järele siit!

Kommentaarid puuduvad