Värskes “Laseris”: kas korduvkasutatav mask ja hallitusseente lutsutamine käivad käsikäes?

uudised.ee

Riidest maskid on saanud lahutamatult meie igapäevaelu osaks ja avalikku kohta minnes maski ettepanek on viisakatel inimestel saanud sama elementaarseks kui puhta aluspesu kasutamine. Mida aga tehtud kord kantud tekstiilmaskiga? Homme eetrisse jõudev “Laser” võtab ette korduvkasutatavad maskid ning uurib, kas pesemata maskis käib meeletu mikroobide ja bakterite pidu?

“Suus toimub meil rohkem mikroobset tegevust kui prilllaua peal. Vetsupott on üks puhtamaid asju üldse,” kinnitab TTÜ biokeemik Tiit Lukk "Laseri" hüpoteesi.

Laseri tänavaküsitlus näitab, et  enamikel inimestel läheb mask peale poeskäiku taskusse ja sealt järgmisel või ülejärgmisel päeval sama targalt suu ette tagasi. Mis aga juhtub kui inimene otsustab, et ta kolmandal päeval paneb maski uuesti ette - kas sinna on tekkinud seened, mida mõnusalt endale suhu lutsutab?

Seened kukuvad paljunema

“Jah, kui vaadata uurimustööde tulemusi, siis tegelikult on meil päris palju suulimaskestal mikroorganisme küll. Kui on keskkond niiske, tekivad ka seenekesed sinna, mis jäävad sinna ja kukuvad ka paljunema,” hoiatab Lääne-Tallinna Keskhaigla infektsioonikontrolli õde Ljudmila Linnik

Selleks, et teada saada, kui hoogsalt seened kantud maskis paljunema kukuvad, viime maskid laborisse, sest hallitusseente lakkumine ei tundu just kõige parema mõttena.

Kas maski korduvalt kandes levitame lisaks viirusele edasi ka hallitust?

“Nii nagu viirus ise ei levi, ka hallitus ise ei levi, meie levitame seda. Me tõmbame selle endale maski seest sisse,” kirjeldab Lukk.

Missugust elu laboris maskist avastati, milline maskipesumeetod töötab kõige paremini ning mida kindlasti jälgida, et me maske kandes asja hullemaks ei teeks, näeb homme õhtul kell 20:30 TV3 saates “Laser”!

Kommentaarid puuduvad