PÖFF avab aasta ringi tegutseva veebikino

uudised.ee

Pimedate Ööde filmifestival avab veebikino, kus saab aasta läbi vaadata festivali filme. 6. märtsil avatavat virtuaalset kino on võimalik külastada igas Eestimaa nurgas, kuhu ulatub internet.

„Saime innustust tänulikust tagasisidest, kui me PÖFFi ajal osa oma programmist veebi panime. See osutus väga populaarseks ja andis esimest korda võimaluse saada festivalist osa ka neil, kes elavad Tallinnast ja Tartust kaugel,” ütles PÖFFi juht Tiina Lokk. 

Ajal, kui kinod on koroonaviiruse tõttu suletud ja võivad selleks jääda veel mõneks ajaks, aitab veebikino Loki sõnul elus hoida väärtfilmide näitamise ja vaatamise traditsiooni. „Meie filmivalik esindab n-ö teist vaadet, mis erineb Netflixi omast, haarates kogu maailma filmikunsti selle temaatilises, žanrilises ja stiilises mitmekesisuses,” ütles ta. 

Veebikino avamisega juhatab PÖFF ühtlasi sisse oma 25. sünnipäeva aasta. 

Avalöögina võõrustab veebikino Naiste Ööde filmifestivali ehk NÖFFi eriprogrammi, mis koosneb viiest filmist:

- „Hirm” on Bulgaaria režissööri Ivaylo Hristovi draamakomöödia, mis kujutab humoorikalt kohalikku küla haaravat hirmu, kui sinna ilmub mustanahaline pagulane. 2020. aasta PÖFFi grand prix'  laureaat! 

- „Palavik” on Brasiilia režissööri Maya Da-Rini maagilis-realistlik draama olude sunnil linna tööle siirdunud indiaanlasest, keda tabab müstiline palavik. Traditsioonilise ja moodsa elulaadi konflikt. Arvukalt auhindu paljudelt festivalidelt. 

- „Järve tütar” on Peruu režissööri Ernesto Cabellose dokumentaalfilm, milles vetevaimudega suhelda oskav naine kasutab oma erilisi võimeid, et takistada Peruu kaevanduskorporatsioone hävitamast järve, mida ta peab oma emaks. Maiuspala neile, kes hoolivad keskkonnast.   

- „Mere raamat” on Vene režissööri Aleksei Vahruševi dokumentaalfilm Tšuktsi poolsaarel elavate tšuktši ja eskimo küttide elust, mis on läbi põimunud müütidest. Soe film külmast piirkonnast. Tõeline eksootika!

- „Vesineid” on Soome režissööri Petteri Saario dokumentaalfilm 13-aastaste laste põnevatest hetkedest ja avastustest kauni Saimaa järvistu ääres. Kaunis looduslugu kogu perele. 

Kõik filmid kompavad loodus- ja tehismaailma piire, mis on tänavuse NÖFFi teemaks. Filmidel on eestikeelsed subtiitrid. 

9. märtsist saab veebikinos vaadata ka kolme palju tähelepanu pälvinud linateost 2020. aasta PÖFFi kavast:  

- „50 ehk Kaks vaala kohtuvad rannal” on Mehhiko režissööri Jorge Cuchí šokeeriv noortefilm, mis tõukub mõned aastat tagasi sotsiaalmeedias levinud mängust „Sinivaal”. Selles tuleb täita 50 ülesannet, millest viimane on enesetapp. PÖFFi noorte- ja lastefilmide festivali Just Film noortežürii võidufilm.

- „Õhtusöök Ameerikas” on USA režissööri Adam Carter Rehmeieri pungilik komöödia kahest üksteisest sisse võetud protestivaimulisest noorest, kes siirduvad eepilisele teekonnale läbi kesklääne manduvate äärelinnade. PÖFFi võistlusprogrammi „Põhjusega mässajad” võidufilm.  

- „Inglite klubi” on Brasiilia režissööri Angelo Defanti kriminaalne must komöödia, milles lagunev meesteklubi leiab kooskäimiseks uue energia, kui nende vastne kokk hakkab serveerima vastupandamatuid õhtusööke – ainuke häda: pärast iga õhtusööki sureb üks klubi liige. PÖFFi ajal tegutsenud veebikino populaarsemaid filme.

Lisaks jõuab 9. märtsist PÖFFi veebikino ekraanile kahe kuu pärast toimuva Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivali eriprogrammi esimene film, Kanada režissööri Cameron Macgowani „Punase kirja päev” – süsimusta huumorit sisaldav õuduspõnevik, milles tüüne äärelinna elanikud leiavad ühel hommikul oma postkastist kirja: „Tapa oma naaber enne, kui tema tapab sinu!”. Kuni festivali alguseni näeb eriprogrammi raames igal nädalal üht HÕFFi varasalvest pärit linateost. 

PÖFFi veebikino piletid maksavad kuus eurot, NÖFFi eriprogrammi piletid kaheksa eurot. Filme lisatakse ja vahetatakse iga kuu. Enamikku kavas olevatest filmidest pole väljaspool PÖFFi Eestis näidatud. 

Veebikino filme saab vaadata ainult Eestis. Virtuaalne kino avatakse koostöös telekommunikatsiooniettevõttega Elisa.

PÖFFi veebikino leiad SIIT!

Kommentaarid puuduvad