Koroona tõttu uksed sulgenud Vabamu panustab virtuaalkeskkonda

uudised.ee

Vastavalt falitsuse korraldusele seoses koroonaviiruse levikuga on okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu ning KGB vangikongid alates kolmapäevast ajutiselt suletud, kuid muuseum pakub huvilistele virtuaaltunde- ja ekskursioone ning koostöös lavastaja Barbara Lehtnaga jõuab märtsis publiku ette eriline telefonilavastus „Kuuluvusharjutused“. 

18. märtsil esietendub okupatsioonide ja vabaduse muuseumi Vabamu ning Barbara Lehtna teatritrupi koostöös lavastus „Kuuluvusharjutused”. Tegemist on spetsiaalselt koroona ajaks loodud niiöelda telefonietendustega, mis annavad igale helistajale võimaluse kuulata talle tundmatu inimese mälestusi ja lugusid oma enda kodust lahkumata. Lavastuse keskmes on mälukultuur, kuuluvustunne ja kogukonna loomine. 

Barbara Lehtna toob välja, et sellise lavastuse etendumine praegusel ajal on enam kui oluline, sest see annab võimaluse saada osa kultuurisündmusest.  „Kahtlemata on telefonietendus ebatavaline lavastusvorm, aga ma usun, et telefonikõnede kaudu saab kogeda etendust ja selle esitajaid väga erilisel moel. Kuulajale jääb mulje nagu oleks ta esitajaga samas ruumis, aga samas ei ole ka,” lisas Lehtna.  

„Hetkel muuseumisse ei pääse, aga endiselt saab tellida virtuaalseid muuseumitunde ning ekskursioone, mida pakume erinevatele vanusegruppidele. Muuseumitunnid ja ekskursioonid toetavad riiklikke õppekavasid ning abistavad praegusel keerulisel ajal ajaloo ja ühiskonnaõpetuse õpetajaid,“ kommenteeris Vabamu tegevjuht Keiu Telve. 

“Lisaks jätkub Noorte Vabamu aruteluõhtute sari, mille järgmisel Zoomi kogunemisel heidame pilgu radikaliseerumisele. Samuti algatame märtsis koos Feministeeriumiga veebipõhiste lugemisringide sarja, kus avastatakse ja arutatakse naiste õiguste murekohti nii praeguses Eesti ühiskonnas kui ka ajaloolises ja rahvusvahelises plaanis. Lugemisõhtud on mõeldud eelkõige 14-19-aastastele noortele, kuid osaleda võivad ka teised huvilised,” lisas Telve. 

Lisaks on Vabamu loonud ka orienteerumismängu, mis kulgeb mööda Tallinna vanalinna ajaloolisi paiku ning mida saab koos perega ühiselt mängida. 

Lisainfot leiad SIIT!

Kommentaarid puuduvad