Tulevik on roheline: festivalidelt kaovad ühekordsed plasttopsid!

uudised.ee

Star FM hommikuprogrammis oli külas jäätmebüroo peaspetsialist Helen Akenpärg, kellega räägiti keskkonnasõbralikust poodlemisest ja pakenditest.

Heleni sõnul on jäätmed ja nende rohkus alati probleemseks olnud, ent liialt selle üle muretseda ei maksa. "Kõik algab sellest, et kui me pakendeid ei sorteeri, siis need ka ringlusesse kuidagi ei jõua. Pakendikonteinerisse ei satu nii palju pakendeid kui me tahaksime, palju läheb ikkagi segaolmejäätmetesse. Kõik pakendid ei jõua ka ringlusesse, sest neid pole võimalik sinna võtta - turul liigub palju pakendeid, mida ei saa taaskasutada ega ümbertöödelda," selgitab ta ja kinnitab, et kindlasti ei ole jäätmete sorteerimine tavainimese jaoks tühjaläinud töö. "Kindlasti on kitsaskohti ja alati saab midagi paremaks teha, aga saabki alustada igast inimesest endast - kui ta sorteerib, on see juba suureks abiks," lisab Helen.

Kuidas ikkagi tunda ära need pakendid, mida saab taaskasutada ja kuidas poes keskkonnasõbralikumalt käituda? "On erinevaid märgistusi, mille järgi saab vaadata. Klaasi saab näiteks lõputult ümbertöödelda ja paberit. Me oleme juba 10 aastaga väga suure edasiarenduse teinud, see olukord ei ole nii halb. Meie sõnum on see - kui sa valid poes paberkoti ja tunned end veidi paremalt, siis kas sul on isegi seda paberkotti vaja? Tegelikult võiks poes käia enda riidest kotiga, mis peab märksa kauem vastu," tõdeb Helen. 

Helen toob välja ka näite, kuidas vältida ülepakendamise tarbimist: kui valid poes hambapastat, kas võtad lahtise tuubi või karbi sees oleva? Tegelikkuses pole seda karpi sinna ümber vaja, kuigi see võib ahvatlevam ja ilusam välja näha. Tuleb harjutada teadlikku mõtlemist ja valikute langetamist poes - võrkkottidesse saab väga edukalt panna näiteks lahtiselt müüdavaid kartuleid ja porgandeid ning polegi tarvis osta neid kiletatud kujul. 

Pakendid ei ole lõpuni üdini halvad, sest nii mõnigi toiduaine säilitab oma värskuse tänu sellele märksa kauem. "Mida rohkem meil on pakendeid, mida me korduvalt kasutaksime, siis see oleks kindlasti rohkem teretulnud," nõustub Helen. 

Juba praegu astutakse ka samme väiksema pakenditootluse osas ja näiteks võib ühel hetkel juhtuda nii, et avalikel väliüritustel, nagu näiteks kontserdid ja festivalid, on ühekordsed plasttopsid keelatud. 

Kuula intervjuud raadio Star FM hommikuprogrammist järgi siit!

Kommentaarid puuduvad