Maitseka kartuli ABC! Vaata, milliseid sorte tasub sel kevadel mulda pista!

uudised.ee

Eestlaste lemmik on olnud aegade algusest peale kartul, kuid mitte lihtsalt kartul, vaid tõeliselt hästi maitsev kartul. Paraku on aktiivse sordiaretamise tulemusena kadunud maitse ning poelettidelt leiab tihti maitsetu ja vesise köögivilja. "Laser" uuris lähemalt, millised on maitsvad kartulisordid, mida tasuks sel kevadel mulda panna.

Kes maitsekast kartulisordist lugu peavad võiksid eelistada Eesti sorte. Eesti Taimekasvatuse Instituudi Geenipanga juhataja Külli Annamaa sõnul tulevad kõik Euroopast pärit sordid meile koos kasvatustehnoloogiaga. Viimast on põllumeestel aga mugav ära kasutada. "Eesti sorti tahab eelkõige süüa inimene, kes eristab maitset ja armastab head maitset," ütleb Annamaa ja lisab, et eestlasel on iga toidu jaoks oma kartulisort.

Jõgeva kollane on eestlaste toidulaual olnud juba 80 aastat. Kartul on hea ära tuntava maitsega ning sobib hästi keetmiseks, pudru valmistamiseks ja ahjus küpsetamiseks.

Ando kartulisort on samuti väga hea maitsega. Sobivad nii keetmiseks, püreeks kui ahjukartuliks.

Väike verev on samuti maitserikas, kuid oma väiksuse tüttu temast suurt lugu ei peeta. Sellest sordist saab parimad ahjukartulid!

Need kolm vana head kartulisorti on Eesti sordilehel kirjas säilitussortidena ja seemnekasvatus toimub Jõgeval Eesti Taimekasvatuse Instituudis, kuskohast neid igaüks ka endale seemeks osta saab, kinnitab "Laser". 

Vaata täispikka "Laserit" TV3Playst!

[embed]http://www.tv3play.ee/play/11524928[/embed]

Kommentaarid puuduvad