Kas ebaaus tööandja petab Ukrainast pärit ehitajaid? Kohtuvaidlus käib ligi 30 000 euro üle

uudised.ee

Saade "Sotid selgeks" harutab lahti kahe Ukraina ehitaja lugu, kes töötasid Narvas Eesti keele maja ehitusel. Meeste kinnitusel jättis tööandja nii neile kui veel ligi kümnele ehitajale palgad maksmata. Tänaseks on vaidlus jõudnud kohtusse ning Marek Lindmaa asub lahendama kadunud töötundide mõistatust.

Ei ole mingi uudis, et enamikel eesti ehitusobjektidel töötab välistööjõud. Selles loos töötasid Ukrainast pärit ehitajad Dimitri ja tema isa Anatoli Eesti keele maja ehitusel Narvas. Mehed saabusid Eestisse 2018. aastal ning olid varem ehitanud nii Gruusias, Kasahstanis kui ka Soomes. Eestisse jäädi pidama, sest palgad olid head, inimesed sõbralikud ja töö, mida pakuti, sobiv.

Alguskuudel kõik sujus, töötunnid pandi korrektselt kirja ning ettevõte Harala OÜ, kes mehi objektile vahendas, maksis viimse kui minutini kõik korralikult kinni.

Kolme kuu möödudes aga kõik muutus. Dmitro ja Anatoli kinnitusel maksti väljateenitud summast vaid pool. Harala OÜ juht Harly Holm olevat meestele väitnud, et tellija polevat arveid maksnud ning seetõttu ei jaguvat raha palkade maksmiseks.

Mehed usaldasid tööandjat ja lootsid, et saavad ühel hetkel palga ikkagi täies mahus kätte.

Eesti keele Maja Narvas sai valmis, president Kersti Kaljulaid käis maja avamas ja sellest on meestel ere mälestus: nad räägivad uhkusega, kuidas nad seisid vaid mõne meetri kaugusel presidendist, kui too linti läbi lõikas. Kahjuks varjutab kogu ilu ja võlu tõsiasi, et tehtud töö eest jäädi meeste sõnul nendele lihtlabaselt võlgu.

Dmitro kinnitusel on temal jäänud töö eest saamata üle 15 tuhande euro ning tema isal üle 13 tuhande euro. Mehed pöördusid seoses sellega ka Eesti Politsei poole, kes soovitas neil edasi pöörduda Töövaidluskomisjoni poole.

Töövaidluskomisjon otsustas, et Dmitri ja Anatoli avaldus Harala OÜ vastu tuleb rahuldada täies ulatuses. Meeste sõnul pakkus Harala OÜ esindaja neile aga kompromissi, mis solvas neid hingepõhjani - tehtud töö eest pakuti vaid 300 eurot kahe peale!

Tänaseks on Harala OÜ Töövaidluskomisjoni otsuse edasi kaevanud ning asja arutatakse juba kohtus. Peamine, asi mille üle vaieldakse, on töötunnid.

[embed]http://www.tv3play.ee/play/11561809[/embed]

Kommentaarid puuduvad