Müramistreener Illimar Pildi soovitus lastevanematele: laske lastel tunda igavust!

uudised.ee

Täna oli raadio Star FM hommikuprogrammi külaliseks 3 lapse isa ja müramistreener Illimar Pilt. Temalt uuriti, mis amet üldse on müramistreener ja kuidas saada lapsed õue mängima.

Ametinimetus "müramistreener" kõlab Andrese sõnul justkui maailma kõige ägedam töökoht, aga mida see siis ometi tähendab? "Tänapäeval on teema, et tihti vanematel on käed-jalad tööd täis ja tihti ei jõua oma lastega mürada. Kust see müramistreener alguse sai, oligi niimoodi, et ma olin alguses müramisõpetaja. Üks lasteaed soovis, et neil tuleks õpetaja, kes tuleks ja õpetaks lapsi uuesti mürama ja siis ma tulingi möllama ja mürasin mõnda aega nendega. Pärast hakkasin teistes lasteaedades tegema müramistrenne ja kuna praegu trenne ei toimu, teen ma ka metsasünnipäevasid. Oluline on see, et lapsed tuleb läbi mürada - õhku visata, karata, joosta," selgitab Illimar.

Illimar on viimase aasta jooksul korraldanud suisa paarsada sünnipäeva. "Koroonaaeg näitas seda, et inimesed ei taha enam toas olla. Kõik lastetoad on ära jäänud ja siis kõik kolivad metsa, mis mulle väga meeldib, sest mulle meeldib ka enda lastega metsas olla. Samamoodi saan kinkida erinevatele lastele neid väärtusi, mida loodus annab," kirjeldab ta. 

Pille sõnul jääb Instagramis Illimari perest ülimalt hea mulje - kõik on koguaeg rõõmsad ja krapsad, kas päriselt on kõik niivõrd ilus ja roosiline või tuleb vahel ette ka käredamaid hetki? "Tegelikult näitame me ikka päris elu ka. Kui meid jälgida, siis meie storydes on näha ka seda, kuidas lapsed kõhuli viskavad ja jauravad. Me näitame ikka mõlemat poolt ja ei saa olla koguaeg lillepidu," tõdeb Illimar.

Illimari sõnul on nende peres näiteks selline reegel, et vaid üks vanem saab korraga olla närvis. Kui mõlemad on väsinud, võiks vaid üks olla ja kui mõlemad on haiged, peaks vähemalt kumbki olema tervem. Koroonaga läks aga nihusti, sest nii Illimar kui tema naine olid totaalselt rajalt maas ja kuna lastel ühtegi sümptomit ei tekkinud, olid nad korralikud energiapallid. 

Tänapäeval on juba mitmetel väikestel lastel jõudnud varakult tekkida nutisõltuvus ja enam ei tihatagi õue mängima minna. Selle jaoks on Illimaril hea nõuanne: "Selleks tuleb teha nutivabapäev! Tervel perel. Keegi ei vaata ühtegi emaili, keegi ei vaata telekat, just nagu vanasti. Planeerid ära ja mis siis juhtub? Oluline on seda lastega koos teha. Siis hakkab igav ja sa avastad, et sul on tohutult aega ja potentsiaali, mida teha. Mingi hetk minnakse õue, sest toas on juba kõik ära tehtud ja laps avastab, et kogu maailm ei olegi nutitelefonis ega multikates. Kui hakkab igav, see on maailma parim koht, sest siis hakkab loovus tööle. Igavus on edasiviiv jõud!"

Illimari sõnul ei tohi lapsevanemad minna liiga mugavaks ja lapsel tulebki lasta tunda igavust, mitte et suskad jälle helendava ekraani ette ja asi ants. Säärane tegutsemisviis võib kahjuks tulla näiteks siis, kui laps läheb kooli ja tunneb seal igavust ning ei oska käituda. 

Kuula intervjuud raadio Star FM hommikuprogrammist järgi siit!

Kommentaarid puuduvad