Kellele sobib türkiis ja mis teeb selle kalliskivi eriliseks?

uudised.ee

Kaunist helesinist türkiisi on hinnatud juba tuhandeid aastaid. Kuna 20. aprillil alustab kanalis Viasat Explore uus tõsieluseriaal „Türkiisipalavik“, siis palusime Goldtime’i juveeliosakonna juhil Aveli Kipparil kommenteerida, mis teeb türkiisi nii eriliseks, kellele see sobib ning millised on Eestis populaarseimad vääriskivid.

Omanäoline vääriskivi, mida tuleb väärikalt hoida

Türkiis on üks esimesi kive, mida kaevandama hakati ning seda on armastatud läbi aegade. Türkiisi muudab omanäoliseks selle väga kaunis tonaalsus. Värvuselt võib olla türkiis läbipaistatu, rohekas, sinakasroheline aga ka täiesti helesinine. Kivi värvus sõltub erinevatest lisanditest, millega koos kivi on kasvanud. 

Türkiisi rabe ja poorne koostis teeb temast õrna kivi ja seetõttu tuleb seda ka väärikalt hoida. Türkiis nagu ka kõik teised vääriskivid on tundlikud parfüümidele ja kosmeetikale, seega tuleks need kehale kanda enne ehteid ja käekellasid. Pidev päikesevalgus võib muuta türkiisi värvi, mistõttu ei tasu seda näiteks rannas kanda ega aknalaua peale "unustada". Pärast kasutamist võiks türkiisi pehme lapiga puhastada ning seda tuleks säilitada eraldi karbis.  

Sobitub hästi põhjamaise iluga

Ehtespetsialist Aveli Kippari tunnistab, et Goldtime’i valikus on türkiis pigem tagasihoidlikult esindatud, küll aga võib mitmete brändide valikust leida türkiisi imitatsioone ning ehtemaailmas kasutatakse palju "kokkupressitud" türkiisi. „Kindlasti on türkiis eestlaste hulgas armastatud vääriskivi tema mõnusa tooni ja omanäolisuse pärast – see sobib meie põhjamaise heleduse ja blondide juustega kenasti.“
Kippari selgitab, et kuna türkiis ehtekivina on pigem eksklusiivne ja üsna krõbeda hinnaga, siis kasutatakse ehtetööstuses üsna tihti kokkupressitud türkiisi: „See on justkui türkiisi imepisikestest osadest segatuna kokku pressitud kivi, mida me näeme ehteid kaunistamas. Samas see ei ole kuidagi halb vaid teeb kivi just mitmekesiseks ja ainulaadseks.“

Kalliskivide kuningas on ikka teemant

Kippari sõnul on eestlaste vaieldamatuks lemmikuks teemant ning seda erinevates lihvides ja suurustes nii sõrmustes, kõrvarõngastes kui ripatsites. Samas leiab ta, et igas vääriskivis on oma võlu ja erakordsus: „Safiiride, rubiinide ja smaragdide ilu on hinnatud läbi ajaloo ning need kivid kannavad edasi vääriskivide kuninglikkust ning aegumatut väärtust. Väga paljud eestlased aga tunnevad “oma kivi” ära topaasides, mille erinev värvispekter võib meid igapäevaselt üllatada. Sensuaalsust lisavad kindlasti suitsukvarts, granaat ja rodoliit - nendes kivides on justkui sõnulseletamatut sügavust ja kummalist ilu. Kuna inimesed on läbi aegade ihalenud armastust, siis usutakse, et just roosa kvarts toob selle imelise tunde meile lähemale, mistõttu muutuvad need heleroosa kiviga kaunistatud ehted populaarseks just kevadeti. Samas ametüst oma lillaka varjundiga lisab juurde rahulikkust ning mõnusat värvinüanssi, mis samuti eestlastele väga sobib. Tegelikult on kõikides vääriskivides oma "miski", mis muudab nad imekauniks ning ihaldusväärseks - nii on ka türkiisiga!“

Ohtlik luksus

Uus tõsieluseriaal „Türkiisipalavik“ räägib Ottesonide perekonnast, kes kaevandavad USAs Nevada kõrbes türkiisi juba kolmandat põlve. Türkiisi hankimise muudab seal ohtlikuks lõhkeaine kasutamine ja järsud mäenõlvad, kus rasketehnikaga opereeritakse. Ahvatlus on aga suur, sest kõrgekvaliteedilise türkiisi hind võib olla kümme korda suurem kui kullal.

Dokumentaalsari „Türkiisipalavik“ esilinastub 20. aprillil kell 22.45. kanalil Viasat Explore CEE, mida näeb teleoperaatori Home3 valikus.

Kommentaarid puuduvad