Meeleavaldusel mängiti Eesti muusikute laule ilma nõusolekuta: kuidas ja kes selle eest raha tasub?

uudised.ee

Eelmisel nädalal mängiti piirangute vastasel meeleavaldusel Riigikogu hoone ees mitmete Eesti artistide lugusid, mille esitamiseks ei küsitud nõusolekut. Sellest tulenevalt on tekkinud päevakorda küsimus: millal üldse on lubatud muusikat avalikult esitada ja kuidas seda teha, nii et autorid oma teoste kasutamise eest tasu saaksid?

Eesti Autorite Ühing avaldas selleteemalise postituse: 

Suurt osa Eesti muusikateoste autoritest esindab kollektiivse esindamise organisatsioonina Eesti Autorite Ühing (EAÜ), mistõttu on kõige mõistlikum esimene samm enne ürituse korraldamist võtta ise EAÜga ühendust või EAÜ kodulehelt välja uurida kuidas protseduur käib.

EAÜ liikmete teoste avalik esitamine võibki toimuda vaid juhul, kui teoste avalikku esitamist korraldav isik on saanud autorilt või EAÜlt eelneva loa (litsentsi). Isegi kui kutsutakse esinema bänd või laulja, siis nemad ei tasu lugude esitamise eest kontsertidel, tantsuõhtutel jm avalikel üritustel otse heliloojatele ja sõnade autoritele. Loa peab taotlema ka juhul, kui teost kavatsetakse üldsusele avatud kohas esitada mõne tehnilise vahendi kaudu või esineja poolt vahetult. Selleks sõlmib EAÜ ürituse korraldajaga lepingu.

Olgu siinkohal kirjeldatud mõned põhitõed ja protseduurid, mis on seotud muusika esitamisega avalikel üritustel:

• Ürituse korraldajal, kes planeerib viia läbi avaliku üritust kus kasutatakse muusikat, tuleb pöörduda EAÜ poole ja anda teada millise avaliku üritusega on tegemist ning kus ja millal see toimub.

• EAÜ selgitab omalt poolt, milliseks kujuneb planeeritud ürituse autoritasude litsentseerimise kulu. Vastav info on küll avalikult EAÜ kodulehel kättesaadav, kuid küsimuste korral on alati võimalik ka otse EAÜ poole pöörduda.

• EAÜ ja ürituse korraldaja sõlmivad litsentsilepingu.

• Peale ürituse toimumist tuleb ürituse korraldajal esitada finantsaruandlus ja kasutatud muusika repertuaar. Seejuures tuleb meeles pidada, et repertuaari esitamine on kohustus, mitte lisaväärtus, sest just nimelt repertuaari alusel teab EAÜ millistele autoritele tuleb tasud jaotada.

• Esitatud aruandluste põhjal koostab EAÜ arve ürituse korraldajale.

• Ürituse korraldaja poolt tasutud arve ja repertuaaride olemasolu on EAÜ autoritele aluseks tasude väljamaksmiseks.

Eelnimetatud samme järgides saab kenasti tagada, et pikalt raskeid aegu taluma pidanud autorid saavad oma loomingu eest ausalt tasustatud.

Kommentaarid puuduvad