Anname hoogu! 16-aastane ärimees plaanib Elvasse eriti vinget kohvikut nimega Lohvik

uudised.ee

Tänavune suvi tuleb Elvas teistmoodi, sest ettevõtlik 16-aastane Silver Lavits plaanib koos sõpradega avada Arbi järve ääres noortele mõeldud kohviku, mis kannab nime Lohvik. Star FM-i hommikuprogramm võttis Silveriga ühendust, et uurida, kust tuli selline idee, kui kaugel projekt on ja mida noored praegusest distantsõppest arvavad.

12-16aastased noored Elvast, Rõngust, Tartust ja Tallinnast tahtsid luua ägeda koha, kus nende eakaaslased saaksid praktilist kogemust, et olla tulevikus ettevõtlikumad. Lisaks ajendas oma kohvikut tegema ka koroonapandeemia, mille tõttu klienditeeninduse valdkonnas valitseb põud ning töötajaid pigem koondatakse kui võetakse juurde.

Tänaseks on õpilaskohviku eestvedajatel olemas kõik kõige olulisemad ressursid - need on Elva Vallalt rendile võetud kohviku pinnad ja ligi 20 tublit koolinoort, kes läbivad 2-kuulise mentorprogrammi, kus õpivad kõike, mida kohviku rajamiseks ja pidamiseks vaja ning panevad õpitud teadmised kohe suvel ka praktikasse. Kohvik on kui äri ehitamise ja kogemise labor. Treeningud ja mentorprogramm on juba käivitunud ning mitmed mentorid jäävad tegijate kõrvale kogu hooajaks. 

"Ma isiklikult tegelen praegu kassasüsteemidega," räägib Silver, kes tõmbas käima ka toetusprojekti Hooandjas. Antud platvormil on eesmärgiks koguda 5672 eurot ja hetkel on tulemist puudu veel mõnisada eurot. 

Silveri sõnul koolitavad neid mitmed oma ala spetsialistid, teiste seas saabub juunikuus neid õpetama kokk Taimaalt. Menüüs saab olema maailma toidutrendid vallutanud Boba tee, Hawailt kuulsaks saanud Poke´ kausid, tervislikud smuutid ja palju muud.

Täna noortel erilisi kogunemiskohti Elvas ei ole. "Elva keskuses on mingi tõuksipark," räägib Silver ja lisab, et selliseid väikeseid kohti ikka on. "Aga kohvik saab olema selline, kus uued inimesed saavad uusi tutvusi," lisab noormees, et on ise Tallinnast pärit, kuid seoses projektiga saanud sõbraks juba kolme uue inimesega. Projekti algatajaks ongi Silveri isa, kes kolis möödunud aastal Tallinnast Elvasse ja panustab kogukonna tegemistesse ohtralt olles ka Lohviku projekti üks mentoritest. 

Distantsõppe koha pealt ütleb Silver, et elab üle. "Koolis on lihtsam ja peab vähem pingutama," ütleb ta, et distantsõppega saab hakkama, kuid see vajab veel arendamist.

Anna Lohviku projektile hoogu SIIN!

Lohvik on avatud järgmisel nädalal iga päev kell 15-17. Lohviku tegemistel saad silma peal hoida Facebookis.

Kuula täispikka intervjuud Star FM-i hommikuprogrammist SIIT!

Kommentaarid puuduvad