HÕFF-i fookuses on Stanisław Lem

uudised.ee

Maailmakuulsa ulmekirjaniku Stanisław Lemi 100. sünniaastapäeva puhul võtab Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival (HÕFF) fookusesse tema loomingulise pärandi.

12. septembril 1921. aastal Lvivis sündinud ja 27. märtsil 2006. aastal Krakówis surnud poola kirjaniku auks linastub Andrzej Wajda ainus ulmefilm, laiemale publikule vähetuntud fantastiline komöödia “Kihiline” (Przekladaniec), mida näeb digiteeritult esimest korda väljaspool Poolat.

Selles 35-minutilises filmis, mis põhineb Stanisław Lemi 1955. aastal ilmunud teosel “Kas te olete olemas, Mr Johns?” ja millele kirjanik kirjutas ise stsenaariumi, siirdatakse rallisõitjale avariis hukkunud venna elundid. Paraku keeldub elukindlustusselts välja maksmast hüvitist, väites, et hukkunu pole surnud, vaid elab edasi oma venna kehas. Algab üha absurdsemaks muutuv lugu, millele kirjanik on andnud eksistentsiaalse allteksti.

“See kuulub nende erandlike õnnestumiste sekka, mis minu teoste järgi on filmitud,” väitis Lem ise ühes oma 2000. aasta intervjuus. Andrei Tarkovski “Solarist” nimetas kirjanik suisa talumatuks ning Marek Piestraki “Navigaator Pirxi” lihtsalt tühjaks ja igavaks. Ta ei hoidnud ennast tagasi ka siis, kui rääkis kaasaegsetest ulmefilmidest, kasutades nende kohta sõna “infantiilne”.

1968. aastal välja tulnud film märgiti ära Sitgesi fantaasiafilmide festivalil ja seda näitasid paljud Euroopa telekanalid.

“Kihilisest” ja Lemi loomingust räägivad Jüri Kallas ja Sławomira Borowska-Peterson.

Stanisław Lemi loomingu ainetel tehtud filmidest jõuavad Haapsalus ekraanile veel Jerzy Zitzmani lühianimafilm “Trurli masin” (Maszyna Trurla, 1975) ja Andrei Tarkovski “Solaris” (1972), veebikinos tuleb näitamisele aga Marek Piestraki “Navigaator Pirx” (1978).

Filmiseansse täiendab mahukas ürituste programm.

Külla sõidab “Ööülikool”, kes salvestab kirjandusteadlase Jaak Tombergi ja kunstiakadeemia õppejõu Andrus Laansalu avaliku loengu “Navigaator Stanisław. Taruteadvuse kosmoserändude päevikud: otse silmapiirini ja siis vasakule”.

Haapsalu lasteraamatukogus esitletakse Stanisław Lemi raamatut “Robotite muinasjutud”, mille on tõlkinud Hendrik Lindepuu ja illustreerinud kaheksa poola ja kaheksa eesti kunstnikku. Samas avatakse eesti kunstnike illustratsioonide näitus, poola kunstnike tööd pannakse aga välja raudtee- ja sidemuuseumis.

Innovatsioonikeskuse Innokas robootikakeskus korraldab Lemi muinasjutust “Automateuse sõber” inspireeritud robotite valmistamise konkursi.

Läänemaa keskraamatukogus avatakse kirjaniku eesti keeles ilmunud raamatute ja publikatsioonide väljapanek ning lugemispesa ning huvisõidurong “Peetrike” muutub ulmerongiks.

Fookust toetavad Poola suursaatkond ja Adam Mickiewiczi instituut.

Stanisław Lemi teaduslik-fantastilisi teoseid on tõlgitud 49 keelde ja müüdud 40 miljonit eksemplari. Poolas on 2021. aasta kuulutatud Lemi aastaks.

Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival toimub tänavu 4.–6. juunini Haapsalu kultuurikeskuses. Osa programmist jõuab ka veebikino ekraanile, millele saab kaasa elada üle terve Eesti. Viimased soodushinnaga passid on müügil. Kogu kava avalikustab HÕFF mais.

Jätkuvalt saab kuni festivali alguseni PÖFF-i veebikinos vaadata varasemate HÕFF-ide löökfilme. Igal reedel jõuab vaatajate ette üks linateos, milleks sel nädalal on Austraalia režissööri Jennifer Kenti õudusfilm “Babaduuk”. Eelmüügist HÕFF-i passi ostnud inimesed saavad kõiki filme vaadata tasuta.

Kommentaarid puuduvad