Loodusterapeut soovitab: metsas käimine on energeetiline puhkus

uudised.ee

Kevad on käes ja metsaalused on tärkavate taimede näol energiat ning väge täis. Seda kinnitab ka joogaõpetaja ja loodusterapeut Mai-Liis Kivistik, kellega Star FM-is räägiti erinevatest taimedest, mida Eesti metsadest korjata.

"Mina väga hindan loodust ja otsin sealt alati vastuseid, kas iseenda tuju tõstmiseks või terviseprobleemide lahendamiseks," räägib loodusterapeut Mai-Liis Kivistik, kes käib metsas igal nädalal. Tema sõnul on metsa minekuks praegu eriti hea aeg, sest tärkavad naadid, nõgesed, võililled ja karulauk. 

Viimastel aastatel rahva seas väga populaarseks osutunud karulauk on tõeliselt väekas taim keha puhastamiseks. "Kõige lihtsam viis oma organismi puhastada on süüa karulauku," soovitab Kivistik ja lisab, et peale pikka talve tasuks teha karulauguga nädalane kuur - söö natukene karulauku iga päev toidu kõrvale. 

Naat jällegi parandab seedetegevust viies kehast välja üleliigset vedelikku ja soolasid, räägib loodusterapeut. Tema sõnul on naat eriti hea podagra käes vaevlevatele inimestele. 

Väetaimede hulka kuulub ka võilill, mida võib olenemata mõrudast maitsest süüa tegelikult tervenisti ning lisada seda salati või smuuti sisse. Mai-Liis mikserdab võililli ja nurmenukkusid näiteks mee sisse. Kui Pille armastab võililli süüa pigem paneeritult pannilt, siis Mai-Liis tunnistab, et igasugusel kuumutamisel üle 40 kraadi kaob ära taimest kõik kasulik. Seega tasub taimede kuumutamisega piiri pidada.

Kevadväsimuse peletamiseks soovitab Kivistik üle vaadata oma menüü ja lisada sinna palju rohelist. Tema lemmikuks on nõges. "Nõges küll kõrvetab, aga kui lasta ta kuuma vee alt läbi või panna korra likku, siis kaob kõrvetamine ära," räägib ta, et taim on tuntud eelkõige kasulike mikroelementide poolest.

Kuidas aga kindel olla, et kõik, mis ma metsas korjan ikka süüa kõlbab? Sel puhul tasub küsida nõu targematelt, lugeda raamatuid või laadida telefoni vastav rakendus, mis aitab taimi tundma õppida.

Kuula täispikka intervjuud Star FM-i hommikuprogrammist SIIT!
 

Kommentaarid puuduvad