Eduakadeemik Roland Tokko: õnn saabub õuele siis kui kohtuvad ettevalmistus ja võimalus!

uudised.ee

Praegusel kriisiajal on paljudel hirm tuleviku ees, sest keegi ei tea täpselt, mis hakkab saama. Paljud on kaotanud töö ning mitmed on hirmul, mida toovad järgmised kuud või isegi aastad. Küll aga tasub Edu Akadeemia juhi Roland Tokko sõnul näha kriisis pigem võimalust kui ohtu. Praegu on just see aeg, mil maksimaalselt panustada enda enesearengule ning tulla kriisist välja tugevamana ja veelgi edukamana. 

Eduakadeemika Roland Tokko jaoks on kriisid alati pigem võimalused avardades maailmapilti ja aidates keskenduda oma headele külgedele. "Kriisiga kaasneb alati nii oht kui võimalus, kuid inimesed kipuvad keskenduma ohule", ütleb Tokko, kes on enda kogemusest palju õppinud.

Koroona alguses jäi Roland Ugandasse lõksu. "Kuna ma teadsin seda, et mida suurem on kriis, seda suurem on võimalus, siis hakkasingi otsima kohe võimalusi," räägib Tokko, et asus kiirelt muidu füüsilisel kujul koolituste korraldamisele alternatiivi otsima just veebis. "Niipea kui suunasin fookuse sellele, mis ma teha saan ja mida inimestele anda, hakkasid lahendused tulema". 

Mida teha siis, kui karjääril on kriips peal, aga laenud vajavad maksmist ja kõht täitmist? Sellisel juhul tuleb Tokko sõnul küsida endalt kolm küsimust; 

  1. Mis ma sellest õppisin?
  2. Mis on juhtunus head?
  3. Kuidas see mulle kasulik on?

Need küsimused võivad avada perspektiive, mida enne ei nähtud. Lisaks aitab, kui vaadata, mida teised ümberringi teevad, kes on sattunud samasse olukorda ja mõelda, mis on minu varasemad kogemused, mida ma täna kasutada saaksin. 

Tokko sõnul peitubki probleem selles, et inimesed hakkavad liigutama alles siis kui kriis käes on. "Õnn saabub õuele siis kui kohtuvad ettevalmistus ja võimalus", ütleb ta, et ettevalmistus on kõige alus. Ta soovitab investeerida inimsuhetesse, et viimased oleksid olemas ja valmis abistama siis kui endal seda tarvis on. Tokko ütleb, et inimesed, keda on läbi elu toetatud on ka valmis teisi raskel ajal abistama. Samuti tasub alati raha kõrvale panna, et näguripäevadel kenasti toime tulla.

Kuula täispika intervjuud Star FM-i hommikuprogrammist SIIT!

Õnnetu olemise valem

Õnnetu olemise valem on järgmine: võrdle end igal võimalusel kellegi teisega ning alati leidub keegi, kes teeb midagi sinust paremini, rohkem või suuremalt. Teistega võrdlemise asemel mõtle hoopis sellele, kus sa ise kaks, viis või kümme aastat tagasi olid. Kui mõistad, mida kõike sa selle ajaga korda oled saatnud, aitab see sul ennast inspireerida ja motiveerida.

Kommentaarid puuduvad