Katrina Laks lõi rakenduse peavalude ravimiseks: kui sa oled migreenipatsient, siis sa jäädki selleks

uudised.ee

"Duublis" on täna teemaks kõigile inimestele tuttav nähtus nagu peavalu, mille leevendamiseks me oleme harjunud tablette sööma, aga mille tekke põhjustesse me tihti ei süvene. Eestlased on aga välja arendanud maailma esimese digitaalse peavalu kliiniku Migrevention, mis on televaatajatele tuttav ka käimasolevast “Ajujahi” hooajast. Külas on neuroloog dr. Mark Braschinsky ja Migreventioni üks asutajatest Katrina Laks.

"Digitaalse peavalu kliinik on rakendus patsiendi mobiilis, kus on täna peavalupäevik ja varsti hakkame toetama ka peavalu nõustamisega. Me tahame aasta-pooleteisega jõuda sinna, et kogu täna peavalu vastu saadav ravi oleks saadav rakenduse kaudu," kirjeldab Katrina.

Dr. Mark Braschinsky sõnul esineb migreeni 18% täiskasvanutel ehk umbes iga viies inimene kannatab selle all. "Peavalude pikaajaline jälgimine ja haiguse tundmaõppimine on hästi oluline, sest siis saab üks hetk inimene aru, millal on vaja rohtu võtta ja millal aitab kaelaharjutuste tegemine või trenni tegemine," sõnab ta. "Migreen oluliselt häirib inimese toimetulekut ja põhiline sõnum on see, et elu ei tohi elamata jätta."

Praegu on rakenduses võimalik märkida ära oma peavalu päevade arvu, alates migreeniepisoodidest kuni tarvitatud ravimiteni. On võimalik märkida, mis täpselt peavalu vallandas ja milline oli sinu emotsionaalne seisund. Rakenduse eeliseks on ka see, et see on digitaalne ehk et inimesel alati olemas ja ei ole ohtu, et midagi ära kaob. 

Katrina enda tõsised migreenihood algasid 20-aastasena ja on tänaseks kestnud 16 aastat. "Enda jälgimine on võtmesõna ja igat tabletti pole mõtet võtta, sest see võib viia järgmise haiguseni. Migreeni pole võimalik väljaravida - kui sa oled migreenipatsient, siis sa jäädki selleks," tõdeb ta.

Kommentaarid puuduvad