Teatri- ja tantsuõpetaja Jüri Nael: kuidas sa ikka inimesena kasvad kui läbi higi, vere ja pisarate

uudised.ee

Star FM hommikuprogrammis oli külas Jüri Nael, kes asub peagi korraldama uut kaasaegse kunsti festivali CPPM. Juttu tuli lisaks veel ka teatrikunstist kui ka tema pedagoogitööst.

Valdavalt on Jüri elu seotud siiski Londoniga ja seal ta ka peamiselt resideerub. Küll aga on ta praegu juba pikemalt viibinud Eestis, sest asjaolude sunnil pole lihtsalt mõtet tagasi minna. "Ma olen täitsa kohe Eestis ja ei saa kurta. Piirangutega on hästi võrreldes muude kohtadega, meil on rahulikult läinud," tunnistab Nael.

Jüri on pedagoogika ja õpetamisega tegelenud juba 20 aastat ja seda peamiselt teatri- ja tantsuvaldkondades. "Õpetaja olen ma olen nõudlik – kui sa midagi teed, tee täiega. Peab pühenduma ja tegema nii, nagu sa antud hetkel suudad. Kuidas sa ikka inimesena kasvad kui läbi higi, vere ja pisarate," naerab ta, kuidas tema õpilased temaga koos tunde veedavad.

Antud festivalil, mille peakorraldajaks Jüri on, saab näha väga erinevaid projekte 13 tudengilt, kes on kõik väga erineva käekirjaga ning viivad vaatajad omanäolistesse lokatsioonidesse. "Küsimus on, millest teha ja mis eesmärgil. Enne projekti pean ka ma ise aru saama, mis mind ennast huvitab. Läbi projektide arened sa ka kunstnikuna," kinnitab ta.

Suvel korraldatakse tavapäraselt alati etendusi üle Eesti igasugu erinevates paikades, olgu selleks siis raba, mõni küün või meresopp. Ka antud festival leiab aset üle Tallinna erinevates kohtades, mis pole sugugi traditsioonilised teatrisaalid. "Eestlane on väga teatrilembene publik ja ma usun, et eestlane on väga valmis selleks, et pakutakse midagi, mis jääb teatrisaalist väljapoole. Koroonaaeg pani etenduskunstide tegemise situatsiooni ette, et kuidas edasi minna. Peab otsima lahendusi ja alternatiive, kui sa ei saa palju inimesi teatrisaali lasta ja see on väga värskendav," kirjeldab Nael.

Infot festivali kohta leiad SIIT! 

Kuula intervjuud raadio Star FM hommikuprogrammist järgi siit!

Kommentaarid puuduvad